1. Godis i någonting

Ett enkelt sätt att aktivera hunden är att gömma några godisbitar eller foderbitar i ett föremål, som: aktiveringsleksak, en gammal strumpa, en tom toapappersrulle, i en kartong eller i en flaska. Låt hunden komma på hur den ska få ut bitarna.

För lite extrasvårighet kan du skruva i korken lite lätt på flaskan eller knyta en knut på strumpan innan du ger den till hunden. Se till dock att hunden kan inte få i sig plastbitar eller något annat olämpligt.

Du kan även ställa föremålet med godis i ett annat rum eller exempelvis under en filt eller handduk. Då ska hunden först hitta föremålet och sedan klura ut hur den kommer åt godiset.

Istället för godisbitar kan du även gömma ett litet tuggben på samma sätt. Att tugga och slicka på ett ben är också bra aktivering för hunden.

2. Godis under någonting

Nu kan du få användning till alla plastburkar som du har liggandes i köket! Placera den upp och ner på golvet och göm en godisbit under den. Låt hunden försöka komma åt godiset.

Ett sätt att få hunden att använda nosen ännu mer är att ta flera burkar och placera en godisbit under en av dem. På så sätt ska hunden först hitta godiset och sedan försöka få bort föremålet som ligger ovanpå.

3. Sök godis

Börja med att ha hunden sittande på en viss plats. Placera några godisbitar på olika gömställen i rummet, som bredvid soffan, under soffbordet, på bordet (om hunden når och får ta någonting därifrån), i ett hörn, vid bokhyllan etc. Ge ett kommando som ”sök!” eller ”var så god!” och låt hunden leta upp allt godis.

Försvåra kan du göra genom att lägga ut godis i ett rum då hunden inte är med och sedan släppa in hunden för att söka. Detta kan också göras utomhus där godiset inte alls är lika lätt att hitta och hunden verkligen måste använda sin nos.

4. Godis i vatten

Att leta efter godis i en ovanlig plats ger hunden bra hjärnjumpa. Ta en kastrull och fyll den med vatten. Kasta in några godisbitar som mjuknar inte med vatten, som små korvbitar. Låt hunden plocka upp godiset och äta upp dem. Denna aktivering funkar bäst utomhus eller i badrummet eftersom det kan tillkomma en del plaskande och vatten på golvet.

5. Godis på nosen

Övningen att lägga godis på hundens nos kan vara ganska svår till en början. Börja med att lägga en godis framför hunden. Låt hunden stå eller sitta stilla och vänta på ett ”var så god”. Sedan kan man försvåra genom att lägga godis på framtassarna på hunden som stilla ska vänta på ditt ”var så god”.

Det svåraste är att lägga godiset på hundens nos. Ta godis med platt yta som inte rullar av alltför lätt. Extra bra är det om hunden på ”var så god” kan knycka till med nosen och fånga godiset innan det ramlar i golvet.

6. Balansering

Att balansera är bra för hundens balans och muskler. Välj ut några trygga och passande ytor där hunden kan balansera, som en soffkudde, soffan (om hunden är tillåten där), en pall, en stol, etc.

Första steget är att få hunden att stå på föremålet. Börja med att hålla en godisbit ovanpå föremålet så att hunden måste ha minst framtassarna på den för att nå godiset. Belöna hunden när tassarna är på föremålet. Repetera ett par gånger tills hunden står på föremålet med alla fyra tassar.

Sedan kan du be hunden att sitta, ge tassa eller till och med stå på två tassar på föremålet. Fortsätt i hundens takt och se till att hunden kan alltid hoppa ner från föremålet om den vill.

Du kan träna balanseringen även utanför hemmet till exempel på en sten, en stubbe eller fälld träd. 

Kom ihåg

De flesta hundgodisar innehåller mycket fett och kalorier så i stora mängdre kan de leda till att hunden går upp i vikt. När du aktiverar hunden och ger den mycket godis så är det bra att ge en lite mindre portion mat på kvällen så att hunden får inte för mycket kalorier. 

Aktivering ska vara kul för hunden så om hunden verkar stressad, uttråkad eller trött, är det dags för en paus. Ungefär 5 minuters aktivering räcker bra, eftersom hunden använder hjärnan så intensivt.