Att lägga lite godis i en tom toarulle, klämma igen ändarna och ge hunden är en enkel övning. 

Hundar som får för litet stimulans för hjärnan hittar gärna på egna aktiviteter som oftast inte är så uppskattade av matte och husse. Exempel kan vara söndertuggade möbler, skor och annat som hunden kan komma över. Andra exempel är att hundar som inte får sin ”hjärngymnastik” lätt blir översexuella och eller skälliga. Därför är det bättre och framför allt roligare att du och din hund gör något tillsammans. 

De hundägare som är aktiva tävlingsmänniskor inom bruks, lydnad, agility och annat brukar inte ha några problem. Även ägare till stående, stötande och apporterande jakthundar brukar ha fullt upp med träning inför jaktsäsongen och på hösten med jakt. Men de som inte vill tävla eller jaga då? Naturligtvis kan man inom bruksgrenarna, lydnad och agility träna utan att tävla. Träning och tävling i dessa grenar är fullt tillräckligt för att hunden skall bli mentalt stimulerad.

Kurser

Det finns ett stort utbud av olika kurser på alla nivåer. Om du är intresserad av att träna bruks, lydnad och agility så kan säkert hitta någon kurs som passar din hund och dig. Har du en jakthund så har ras- och specialklubbarna för jakthundar kurser för sina raser och medlemmar. 

Vad passar min hund?

När man skall aktivera sin hund är det naturligtvis bäst att man tittar vad det är för hund man har. Om du har en mycket aktiv och energisk hund som älskar att springa kan ni testa till exempel agility, men har du en lugn hund som gillar att använda nosen kan ni testa nose work.

De allra flesta övningar och lekar kan anpassas till hundens storlek, ras och så vidare. Du skall naturligtvis börja med lättare övningar som din hund ganska snart klarar av, för att sedan höja svårighetsgraden.

De flesta hundar lär sig fort och tycker att det är jättekul. Bli inte ledsen om din hund inte löser problemen snabbt. Det är snarare bra, för då får ju hunden tänka till litet extra och det är ju precis vad du vill! Det finns särskilda aktivitetsleksaker att köpa på djuraffär, men du kan också hitta på övningar med sådant som finns i hemmet.

Aktiveringstips: Gömma godis

En bra övning att börja med är att gömma godis. Börja med att gömma ett stort antal godbitar i ett rum. Säg ”sök” eller ”leta” till hunden och hjälp den i början att hitta godsakerna. Hunden förstår snabbt och kommer snart att leta med liv och lust. Minska sedan successivt ned antalet godbitar, ju färre det är desto mer får hunden leta. Har hunden någon favoritleksak kan du självklart gömma den. När hunden förstår vad du vill att den skall göra kan du börja gömma godis och favoritleksaken ute. Du kan också gömma en ”dummie” eller apportbock. Glöm inte att berömma när hunden hittar!

Att lägga litet godis i en tom toapappersrulle, klämma igen ändarna och ge hunden är en enkel övning. Det brukar ge en stunds huvudbry innan hunden kommer på hur den skall komma åt godiset. Nästa steg är att gömma toarullen så att hunden får först leta efter den och sedan få ut godiset.

Att lägga en bit godis på golvet och lägga en bunke eller ett kastrullock över brukar ge de flesta hundar en stunds bestyr innan de kommer på hur de skall göra.