Orsaker till skotträdsla

Hunden kan bli rädd för olika sorters ljud, som smällare, raketer, åska, skott, rullskridskor.

En vanlig orsak till rädsla är att hunden har haft en chockartad upplevelse, till exempel att den blivit skrämd av en smällare eller ett fyrverkeri som gjort den rädd för ljud.

Rädsla för ljud kan också bero på att hunden har ont i örat på grund av öroninflammation, skräp mot trumhinna eller spräckt trumhinna. Blir din hund plötsligt ljudrädd, kan det vara bra att börja med att låta en veterinär undersöka öronen och hörselgångarna.

Förbered din hund till olika ljud

Något jag anser att många hundägare gör fel är att inte förbereda sin hund på smällar. Många hundar hör sina första knallar, skott eller andra höga ljud plötsligt och av rena tillfälligheter. Då är risken stor att även ägaren själv blir överraskad och då kan hunden lätt bli rädd för ljudet

Skottberörda hundar kan vänja sig vid smällare och fyrverkerier genom att lyssna på till exempel en video på YouTube som innehåller ljud från smällare och fyrverkerier. När du spelar videon för första gången gör det med låg volym. Håll dig lugn och som om ingenting händer.  Reagerar hunden negativt ska du genast sänka ljudet. Går inte det bör du stänga av helt och försöka igen senare eller någon annan dag.

Om hunden får panik eller reagerar väldigt starkt till något eller några ljud, kontakta en hundcoach.