Precis som när du själv börjar löpträna är det viktigt att ta träningen steg för steg. 

Kom igång

Gå ut försiktigt med löpningen, börja med korta joggingpass och känn av din hund. Du kan till exempel ta med hunden på uppvärmningen, ett kort och lugnt pass för att sedan analysera hur det gick. Använd ditt sunda förnuft och utöka passen allt eftersom att hunden vänjer sig. Var alltid uppmärksam på hur hunden mår innan, under och efter löpningen.

Att hunden springer på din ena sida hela tiden gör löprundan mycket tryggare och trevligare, istället för att försöka springa med en hund som byter sida hela tiden eller försöker springa framför dig. Känns det svårt att få hunden att springa längs med din sida, är det bra att träna upp detta först. Börja med att göra kontaktövningar på promenaden, belöna när hunden går bredvid och tar kontakt. Träna lite under varje promenad så kommer ni snart få in tekniken och kunna springa sida vid sida.

Anpassa träningen

Det viktigaste är att du lyssnar på din hund. Saktar hunden exempelvis ner eller stannar helt betyder det att den är trött och behöver vila. Samma gäller om hunden flåsar och flämtar väldigt kraftigt. Sakta då ner och promenera när din hund säger ifrån och prova en kortare runda nästa gång. Succesivt kommer hunden att vänja sig vid längre rundor, men var tålmodig och stressa inte fram. Ju mer du anpassar träningen till din hund desto roligare kommer ni tycka att det är.

De flesta hundar klarar av att följa med på en normal joggingrunda, men ta hänsyn till hundens ålder, storlek, ras och eventuella sjukdomar. En valp ska inte motioneras och får därför vänta att följa med husse eller matte på joggingrundan. En gammal eller sjuk hund bör få sin fysiska status kollad innan den får följa med. Viktigt att tänka på med alla hundar är att gå lugnt och försiktigt fram i er träning. En hund med dålig kondition bör tas med extra stor försiktighet.

Utrustning

Allt som krävs för att börja är en sele och ett koppel. Selen är det mest skonsamma alternativet om din hund drar i kopplet. Välj en som sitter skönt och inte skaver, fråga i din djuraffär om hjälp. Använd ditt vanliga koppel eller en löplina om du vill att hunden ska kunna springa friare. Du kan även köpa ett koppel som fästs runt ägarens midja så du kan springa utan att hålla i kopplet. Reflexer på både hund och ägare är jätteviktigt så att ni syns ordentligt!