Skratta och lek med din hund

På valpkurser får man lära sig att vara rolig för att fånga hundens intresse. Men ofta blir leken till ett slags åtgärdspaket vilket är synd.

Låt oss ta hundmöten på promenaden som exempel. Först när en mötande hund kommer i sikte och den egna hunden reagerar med att spänna upp sig och kanske föra oljud börjar matte eller husse vakna till liv.

Kanske åker favoritleksaken fram, och ägaren som tidigare strosat i sin egen värld, är plötsligt hundra procent engagerad i hunden. Givetvis kommer hunden att tycka situationen är rolig. Och har man otur kan hunden tolka leken i dessa situationer som en belöning av ett felbeteende.

Belöna spontan kontakt

Det är därför som man bör leka med sin hund ofta och i alla tänkbara situationer. Det får hunden att tycka att matte och husse är spännande att hålla sig kring.

Det är lätt att fastna i ”tänket” att det är olika kommandon som ska styra relationen med hunden. Men om hunden insett att det är kring husse eller matte det händer saker slipper man många kommandon. Hunden blir naturligt intresserad att följa efter och hålla kontakt. Och då behöver inte ägaren kalla på sin hund eller beordra den att stanna i ett.

Att alltid belöna spontan kontakt är ett mycket bra sätt att få en följsam hund. Självklart ska det vara olika grader av belöning. När hunden vänder sig om på promenaden för att kolla om du är med räcker det kanske med ett lugnt verbalt ”bra”. Om hunden däremot bjussar på att i full fart springa emot dig och ta kontakt ska det resultera i jackpott.

Tjata inte

Men hur ska då hunden förstå hur vi vill att den ska uppföra sig? Det bästa sättet att få en mer aktiv och självständig hund är att låta hunden själv klura ut vad vi vill. Om hunden får jobba för sin belöning och använda huvudet blir det också mindre tjat i kommunikationen mellan er.

Att vänta ut ett beteende och belöna när hunden spontant utför det är bästa sättet. Sen hänger du bara på ett kommando. Viktigt att tänka på är bara att kommandot ska komma när hunden utför handlingen, exempelvis slår ned rumpan i backen och sätter sig. Det ska inte upprepas 10 gånger innan hunden sätter sig.

Att aktivt träna passivitet

Passivitetsträning är något som låter så självklart när men som ändå förbises av många hundägare. För handen på hjärtat vem prioriterar att bara vara med sin hund ute på promenaden när man kan träna inkallning, leta godis eller kasta leksaken?

Passivitetsträning kan vara svårt men är viktigt. Det du ska träna på är att göra ingenting tillsammans med din hund. Om hunden varvar upp, skäller, nafsar eller hoppar gäller det för matte eller husse att vara lugn och bestämd. Passivitetsträningen kan jämföras med att gå till veterinären: det är något som bara ska genomföras. Man varken ryter eller skäller utan är bara lugn och har tålamod.

Själva belöningen

Som i all hundträning gäller det att börja i lugna miljöer för att hunden ska ha en chans att förstå vad det är vi vill. Vad som också är viktigt att fundera över är - hur värdefull belöningen är för hunden?

Är bara belöningen tillräckligt intressant kan man vänta ut de flesta beteenden. Då spelar det ingen roll om hunden tror att den bestämmer eftersom man på köpet fått en lydig hund.