Vi människor skyddar oss efter bästa förmåga med mössor, vantar och tjocka skor. Hundar däremot har bara sin päls och sina tassar. Därför behöver vi hjälpa dem när kylan blir för svår och snön för djup. Olika raser klarar av förklarliga skäl kylan olika bra. Storlek och pälsmängd är faktorer som självklart spelar in. Hundens hull hjälper till att hålla kylan borta.

Risk för förfrysningsskador

Förfrysningsskador kan drabba hundar likväl som människor. Utstickande kroppsdelar som öron, svanstipp och på hanhundar pungen är mest utsatta för kylan. En hund som bunden får vänta på matte eller husse utanför affären kan få urinvägsinfektion.

Var vaksam på köldskador om de är frostiga, rodnade, svullna eller ömma. Mest utsatta för kyla är små, äldre och sjuka hundar, men även valpar och hundar med lite underhullsfett. Gå hellre flera korta rundor per dag, istället för långa promenader.

Investera i täcke och reflexer

Ett särskilt hundtäcke är en bra hjälp för din hund och finns att köpa i välsorterade djuraffärer. Det är viktigt att det passar och täcket ska varken vara för stort eller för litet. Ta med hunden till djuraffären och be om hjälp med att prova ut rätt storlek. I samma affär kan du också köpa reflexer till din hund så att den syns i vintermörkret. Det finns reflexförsedda halsband, koppel, täcken och små lampor man kan fästa på halsbandet eller kopplet.

Sköt om tassarna

Även tassarna kan behöva lite extra vinteromsorg. I tätorter där det saltas mot halka är det viktigt att tvätta av tassarna ordentligt efter promenaden. Annars kan tassarna spricka och hunden får ont. Behandla tassarna med mjukgörande tassalva som skyddar mot vägsalt och isbildning mellan trampdynorna.

Kylan

Olika raser klarar av kylan olika bra. Storlek och pälsmängd är faktorer som spelar in. En tunnare hund med kort päls trivs bäst under ett härligt täcke. Hundar med tjock päls i sin tur brukar älska snö.

Håll utkik efter tecken som att den växelvis lyfter på tassarna, haltar, kurar ihop och går stelare och långsammare eller börjar skaka i kroppen för att generera värme.

Mat

Aktiva hundar som exempelvis jakthundar och draghundar kan behöva ett särskilt foder för högpresterande i stället för att öka den normala fodergivan. Foderbyten ska ske gradvis för att vänja hundens mage. Och tvärtom för hundar som rör sig mindre under vintertid.

Vintersport

Vintermotion på skidor och skridskor är härligt, men tänk på att när vi glider fram kan hunden ha det väldigt jobbigt i den djupa snön. Lämna hunden hemma när du åker slalom eller snowboard med risk för att den kommer iväg och göra sig illa.

Ta inte med hunden på skridskoturer där skärsår och halkskador är vanliga. Var försiktiga när ni promenerar på eller vid isen. Håll hunden kopplad så att den inte kan springa till svag is och hamna i det iskalla vattnet.