Agria Eläinvakuutus har undersökt på vilka olika sätt hunden främjar sin ägares mentala välmående. Undersökningen gjordes i november 2019 i samarbete med Xtreme Insights AB och besvarades av 400 finska hundägare.

Hunden är bra på att trösta och hjälpa i svåra situationer

Hunden kan hjälpa en att komma över svåra situationer. 45% av hundägare tyckte att de har fått hjälp av sin hund med att komma över en kris.

Hunden är även näst bäst på att ge tröst när man är ledsen. Majoriteten av respondenter valde sin partner (43%) som bästa tröst i sorg, men till och med 30% svarade att hunden är bäst på att trösta. Familjen valdes av 18% och vänner av 9%.

”Hunden hjälper till att upprätthålla vardagsrutiner, vilket kan hjälpa till att komma över en svår situation. Hunden dömer inte och att klappa en hund är lugnande och ger trygghet”, berättar Agria Eläinvakuutus landschef Anna Linder.

Hundens sällskap hjälper med återhämtning

När man ska välja bra sällskap att koppla av, spendera tid med din hund! Hunden är nämligen bra sällskap när det gäller att återhämta sig. Majoriteten av respondenter (33%) skulle välja sin hund som sällskap för att återhämta sig. Partner valdes av 27%, familj av 19% och vänner av 13%.

Hunden ger lycka till familjen

Har man haft en hund i sin barndom, har man troligtvis känt sig lycklig och trygg. 70% av respondenterna har haft en hund även när de växte upp och 62% tyckte att hunden hade gett glädje och trygghet.

Dessutom kan en hund i familjen hjälpa familjemedlemmarna att komma närmare varandra. Hela 92% tyckte att hunden får familjen komma närmare.

Nästan 9 av 10 känner att hunden minskar känslan av ensamhet

Hunden har en positiv påverkan på det sociala livet och hunden kan till och med hjälpa med att hitta nya vänner. 67% av hundägare svarade att hunden har förbättrad deras sociala liv och att man har hittat nya vänner med hjälp av sin hund. Dessutom tyckte 87% att hunden minskar känslan av ensamhet.

Enligt bevis, gör hunden sig ägare mer lyckligare. Hela 97% svarade att de känner sig lyckligare med sin hund.