Glasspinnar som fastnat

Ibland får hunden det sista på glassen, men tänk på att pinnen är så liten att den kan hamna fel om hunden blir för ivrig. Fastnar delar av den i svalget är den svår att få bort och den kan orsaka bölder och sår under lång tid. Om hunden sväljer pinnen kan de spetsiga flisorna perforera både magsäcken och tarmen.

Välfärdssjukdomar som till exempel diabetes och ledproblem, blir mer och mer vanliga, så frågan är om man är snäll när man ger efter för den bedjande blicken? Dessutom är choklad, speciellt mörk, giftig för hunden.

Fiskekrok i munnen

Det händer att hundar får fiskekroken i munnen eller kinden och det är stressande och knepigt att få loss den på ett bra sätt. Försöker du dra ut kroken igen orsakar hullingarna stor skada. Även om det tar emot är det bästa att trycka kroken genom huden och klippa av den när den gått igenom. Ta det varligt och var beredd på att även den snällaste hund kan få panik. Inte sällan behöver djuret få lugnande medel eller sövas för att veterinären ska kunna ta bort kroken.

Gifter

Nya miljöer måste utforskas och ägarna vet inte alltid var och vilka gifter hunden kan komma åt: råttgift, bekämpningsmedel och alger är farliga för hunden. Men även vissa paddor är giftiga. Och kommer hunden åt glykol är det fara och färde eftersom de flesta hundar gillar den söta smaken. Kontakta alltid veterinär om hunden har förgiftningssymtom.

Prata med veterinären om du ska fira semestern på ett otillgängligt ställe där risken för huggormsbett är stor. I vissa fall skriver han eller hon ut recept på kortisontabletter som du kan ha med dig dit.

Värmeslag

Ha alltid med friskt vatten till hunden när du åker bil och lämna aldrig hunden i bilen. Att lämna ett fönster öppet är långt ifrån tillräckligt. Värmeslag kan leda till döden. Med en utetemperatur på 20-22 grader tar det inte lång stund innan värmen i bilen har stigit till 85 grader.

Om din bil inte har luftkonditionering är det bra om du gör långa bilresor när det inte är så varmt.

Fukteksem

Sår och insektsbett kan utvecklas till fukteksem, speciellt om de kliar och hunden slickar ofta. Men även hundar som badar ofta kan få fukteksem.

Gå igenom hunden dagligen, ta bort fästingar och håll hudförändringar under uppsikt.

Fluglarver

Flugor drar sig till sår och avföring. Håll koll på din hund nu under den varmare årstiden, framför allt om den haft diarré eller sårskador. Flugorna lägger ägg, som utvecklas till larver som äter sig inåt. Se även upp för älgflugor.

Flytväst

De flesta hundar kan simma – men inte hur länge som helst. Och hur många hundar kan klättra upp för en badstege? Alltför få tänker på hur de ska få upp sin hund om den trillar i från båten, speciellt om det är en större hund. Det finns också en risk att hunden får panik och sjunker eller att den skadas på vägen ner i vattnet. Flytvästar för hundar har ett handtag på ryggen och gör det enklare att lyfta upp hunden igen.

Vattensvans

Hundar som blivit kalla när de badat eller vistats ute mycket i regnet kan drabbas av en slags förlamning i svansen som kallas vattensvans. Sjukdomen är smärtsam, men går ofta över inom någon vecka.