Den farliga chokladen

Choklad innehåller teobromin som är ett ämne som hundar inte kan bryta ner. Ju mörkare chokladen är, ju mer teobromin innehåller den. Redan ganska små mängder mörk choklad räcker för att hunden ska bli förgiftad. Ett annat farligt ämne för hundar i choklad är koffein.

Typiska symtom på chokladförgiftning är att hunden dreglar, kräks, får ont i buken, blir törstig och kissnödig. Den kan bli darrig, orolig, få kramper och hjärtklappning. Svåra fall av förgiftning kan leda till att hunden dör, så det finns all anledning att vara försiktig.

Hur mycket choklad är farligt?

Hur hunden tål teobormin är individuellt och mängden choklad som är farlig varierar med hundens storlek/vikt samt chokladens kakaoinnehåll. En hund på 10 kilo kan få symtom på förgiftning om den ätiti 100-200 gram mjölkchoklad eller 25-50 gram mörk choklad.

Påskmat

Ge hunden inte några rester från påskmat eftersom de innehåller oftast mycket fett och salt som är inte bra för hunden. De kan nämligen orsaka mag- och tarmproblem eller en saltförgiftning.

Om du vill unna din hund lite under påskhelgen, ge istället ett tuggben eller lite hundgodis.

Påskpynt

Påskpynt som påskägg, fjädrar och leksaker som man får i påskäggen kan i hundens ögon se ut som roliga leksaker – eller godis. Placera allt som hunden kan tänkas äta upp utom hundens räckhåll för att undvika mag- och tarmbesvär. Om hunden sväljer en liten leksak eller något liknande, kan den fastna i hundens tarm och i värsta fall måste den opereras bort.

En trygg påsk

Om du vill unna hunden något extra till påsk så är det bättre att ge den ett tuggben eller aktivera den på något sätt. Du kan exempelvis gömma påskägg som innehåller hundgodis och låta hunden leta. det är bra att passa på gå extralånga promenader med hunden under påskhelgen. Åk till ett nytt ställe för en skön långpromenad eller välj ut en annan rutt på ert vanliga promenadställe.