Om du vill unna din hund i juletid ge den tuggben eller lite hundgodis istället för julmat.

Choklad

Var särskilt uppmärksam när det gäller mörk choklad som kan innebära livsfara för din hund. Den höga kakaohalten innehåller teobromin, ett ämne som är väldigt giftigt.

Det är individuellt hur mycket choklad hunden tål utan att må dåligt, men en bra tumregel är att en hund som väger 10 kg kan få symtom på förgiftning efter att ha äiti ca 200 g mjölkchoklad eller 25-50 g mörk choklad. 

Vanliga symtom vid chokladförgiftning är dregglande, kräkningar, magbesvär och ökad törst.

Julskinka och ben

De flesta hundar skulle gärna smaka på julskinkan, men den innehåller väldigt mycket fett och salt som är inte bra för hunden. Fläskben är inte heller bra för hunden - samma gäller fågel- och fiskben. Om du vill unna din hund ge den hellre tuggben som är avsedda för hundar eller lite hundgodis.

Nätet runt skinkan kan bli farlig om hunden skulle äta upp den eftersom den kan fastna i hundens tarm. Så släng nätet och skinkresterna och se till att hunden kommer inte åt soptunnan heller.

Deg, nötter och julpynt

Jäsande degar bör inte ges till hunden eftersom de innehåller alkohol och kan orsaka att hunden blir "berusad" med andra ord att den kan bli vinglig och illamående. Hunden har heller inte förmågan att bryta ned hårda nötter. Samma gäller förstås även julpynt och paketsnören. Ställ gärna allting som är olämpligt för hunden på ställen som hunden når inte.

Se upp för det här i jul:

  • Mörk choklad
  • Salt och fet julskinka
  • Jäsande degar
  • Nötter
  • Russin
  • Rå lök
  • Julväxter: Julros, amaryllis, julstjärna, hyacint och mistel

Håll koll på hunden

Kontakta veterinär om hundens allmäntillstånd är påverkat eller om den drabbas av intensiva kräkningar eller diarréer. Symptom på förgiftning visar sig oftast inom 4-24 timmar.