Glykol är livsfarligt för hundar

Hundar slickar gärna i sig snö där glykol har spillts ut.

Glykol finns bland annat i bilars och båtars kylarväska och utgör en stor förgiftningsfara för hundar. Det behövs inte särskilt mycket glykol för att en hund ska bli dålig. Här får du några tips på hur du bäst agerar om din hund slickat i sig glykol.

Hundar dricker gärna söt glykol eller slickar i sig snö där vätskan spillts ut. Det kan vara svårt att veta säkert om ens hund fått i sig glykol. Också diagnosen kan vara svår att ställa på ett tidigt stadium eftersom symptomen liknar vilken kraftig njurskada som helst. Blod- och urinprover kan dock ge svar.

De första tecknen på förgiftning visar sig från 30 minuter till 12 timmar efter att hunden fått i sig glykolen. Om hunden svalt tillräcklig mängd glykol kan den dö redan här. Om inte så är symptomen kraftigt ökad törst, att den kissar mycket, blir vinglig och kräks. Ibland beskriver hundägare det som att hunden verkar berusad.

Andra vågen av glykolförgiftningen

Efter tolv timmar kan det verka som om faran är över, men eftersom de giftiga produkterna i glykolen bryts ner på olika sätt, kommer nästa kris efter ca 24 timmar. Då upphör njurarna att fungera. Hunden slutar att kissa. Den kräks och blir allt sämre.

Om du misstänker att din hund fått i sig glykol måste du ta den till veterinären. Väl där måste hunden om det inte gått för lång tid kräkas och därefter behöver den dropp.

Om din hund fått i sig glykol, gör så här;

  • Kontakta en veterinär omgående
  • Ta med ett urinprov om det gått mer än sex timmar sen förgiftningstillfället
Första hjälpen

Att kunna ge sin hund första hjälpen är livsviktigt.
Läs mer

Giftigt för hund

Det finns en del ämnen som är giftiga eller farliga för hunden.
Läs mer

Urinvägsinfektioner

Urinvägsinfektioner är vanliga speciellt hos tikar.
Läs mer

5 vanliga diagnoser

Vi listar de vanligaste sjukdomarna och skadorna. 
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg