Hundslagsmål något många hundägare vill undvika till varje pris. Oftast händer det så snabbt att man hinner inte riktigt reagera. Hundägare vill ju skydda sin hund till varje pris och vid ett hundslagsmål kan man känna att man har misslyckat.

Skydda hunden från attacker

Det bästa tipset är att göra sig så stor som möjligt. Ställ dig bredbent som en sköld framför din hund, bestämt kommendera ”stanna” och låt den attackerande hunden förstå att den inte kan komma åt din hund och att du är överst i rang.

Visserligen är detta inte ett patentsäkert sätt att skydda hunden och kan till och med vara farligt, men det bästa generella tipset, sen får man anpassa sig efter varje situation. Och om du lyckas visar du samtidigt din hund att du bemästrar hotfulla situationer och att den kan lita på dig som ledare. Det stärker er som team.

Se till att den andra hundens matte eller husse ser vad som är på väg att hända så att de kan kalla på hunden.

Att ha en hund som helt säkert kommer på inkallning är ett bra sätt att undvika hundslagsmål. Då kan du få tillbaka hunden vid din sida om den är på väg in i en farlig situation. Träna så tidigt du kan med hunden, men tappa inte sugen om din hund blivit till åren. Hundar är smarta och det går även att träna på en gammal hund, även om det tar lite längre tid – och kräver godare mutgodis.

När slagsmålet är ett faktum

Håll huvudet kallt om din hund hamnat i slagsmål. Ett sätt att få dem att sluta är att ta tag i bakbenen och lyfta rakt upp så att hundarna står på framtassarna. Men slit inte, det kan orsaka svåra bitskador. 

Sära då på hundarna och när situationen har lugnat ner sig – ta då den andra ägarens kontaktuppgifter.

Ömka aldrig hunden – det kan sätta mentala spår och förstärka hundens känsla att ”detta var obehagligt”. Det är bättre att vänta tills hunden lugnat ner sig innan du kontrollerar om den har fått skador.

Nonchalera aldrig bitskador – även om de är små. Hundtänder kan orsaka sårfickor under huden som lätt blir infekterade på grund av bakterier som finns i hundens mun.

Hundägaransvar och försäkring

I Finland råder strikt hundägaransvar, vilket i princip innebär att hundägaren ansvarar för de skador hunden orsakar. Därför ska du vara noga med att få hundägarens namn, adress och telefonnummer. Det kan hjälpa dig att få ersättning för de kostnader som följer ett hundslagsmål.

En djurförsäkring ersätter hundens veterinärvård. Men djurförsäkringar har en självrisk och har du otur kan du få andra kostnader som djurförsäkringen inte ersätter, till exempel resor och förstörda kläder. Därför tar Agria, om vi får reda på det, lite extra hand om djurägare vars hund skadats i hundslagsmål.

Vi kontaktar då både ägaren till hunden som skadats och till hunden som orsakat skadorna. Vi berättar vilka lagar och regler som finns och hur de bäst kan gå tillväga för att smidigt lösa det ekonomiska. Bland annat uppmanar vi ägaren till hunden som orsakat skadorna att anmäla incidenten till sitt hemförsäkringsbolag. I och med det kan dennes försäkringsbolag utreda olyckan och du har möjlighet att få ersättning – helt eller delvis, från den andres hemförsäkring. Detta förutsätter att den andre hundägaren har ansvarsförsäkring i sin hemförsäkring – något som är väldigt vanligt i hemförsäkringar och att hemförsäkringsbolaget bedömer att det ska gå på den försäkringen.