Hunden har inte förmågan att bedöma om isen är tjock eller tunn och kan springa ut på isen. Många gånger håller isen så länge hunden är i rörelse, men ger vika när hunden stannar upp eller där isen plötsligt blir tunnare. 

Det enklaste sättet att förebygga drunkningsolyckor är att ha sin hund kopplad i närheten av vatten eller isar.

Spring aldrig efter hunden

Spring aldrig efter hunden ut på isen! Som hundägare är det lätt att drabbas av panik om hunden beger sig ut på svag is och första instikten är oftast att springa efter sin hund. Men kom ihåg att om isen bär inte hunden, kommer den inte heller bära dig.

Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark med hjälp av godis eller en leksak.

Ring efter hjälp om hunden hamnar i isvak

Spring inte heller efter hunden om den hamnar i en isvak. I värsta fall kan du hamna i samma situation själv och då kommer du inte kunna hjälpa din hund heller.  

Bärja med att ringa 112 och följ anvisningarna du får. Att hjälpa hundar och andra djur från isvak hör till räddningstjänstens uppgifter.

Om du lockar den åt det håll isen kanske håller är det viktigt att hunden klarar att ta sig upp på isen själv. Prova annars att locka den åt det håll isen eventuellt fortsätter brista så att hunden kan bryta isen själv in till land. Tänk på att en hanhunds snopp kan hindra den från att ta sig upp. 

Håll hunden varm och torr efteråt

Om hunden hamnar i en isvak och du lyckas få upp den, är det viktigt att torka hunden noggrant och hålla den varm. Massera gärna hunden för att få igång blodcirkulationen. Uppvärmningen till normaltemp kan ta ett dygn. 

Om hunden har varit i vattnet länge eller om hundens allmäntillstånd är dålig, kontakta veterinär.