Det enklaste sättet att förebygga drunkningsolyckor är att ha sin hund kopplad i närheten av vatten eller isar.

Hunden har inte förmågan att bedöma om isen är tjock nog och kan exalterad springa ut på isen – även om ägaren försäker förhindra det. Ibland kan isen hålla hundens vikt så länge hunden är i rörelse, men ger vika när hunden stannar upp eller där isen plötsligt blir tunnare.

Tjockheten kan även variera så hunden kan hamna i vatten om den springer till ett område där isen är inte lika tjockt.

Spring aldrig efter hunden

Spring aldrig efter hunden ut på isen!

Att springa ut efter sin hund kommer till många hundägare som en naturlig första instinkt, men kom ihåg att om isen inte bär hunden, kommer den inte heller bära dig.

Försök istället att hålla dig lugn och locka tillbaka hunden till trygg mark med hjälp av godis eller en leksak.

Ring efter hjälp om hunden hamnar i isvak

Spring inte heller efter hunden om den hamnar i en isvak. I värsta fall kan du hamna i samma situation själv och då kommer du inte kunna hjälpa din hund heller. 

Börja med att ringa 112 och följ anvisningarna du får. Att hjälpa hundar och andra djur från isvak hör till kommunens räddningstjänsts uppgifter.

Hunden kan försöka att ta sig upp själv, men det är inte alltid så lätt. Exempelvis om isen brister under hunden varje gång den försöker ta sig upp. Det kan vara svårare för en hanhund att at sig upp eftersom snoppen kan ta emot iskanten.

Håll hunden varm och torr efteråt

När hunden kommer upp till torrt land, är det viktigt att torka hunden noggrant och du kan massera hunden för att få igång blodcirkulationen.

När ni kommit hem, se till att hunden håller sig varm och torr. Uppvärmningen till normaltemp kan ta ett dygn.

Om hunden har varit i vattnet länge eller om hundens allmäntillstånd är dålig, kontakta veterinär.