Hund på svag is kan vara livsfarligt

Foto: Annika Runnérus

Den sköna vinterpromenaden kan snabbt förändras till en katastrof om hunden springer ut på svag is. Det sker flest drunkningsolyckor med hundar under vinterhalvåret när isarna inte bär. Tänk också på att inte springa efter hund ut på isen.

Hunden har inte förmågan att bedöma om isen är tjock eller tunn och springer gärna ut på isen. Många gånger håller isen så länge hunden är i rörelse, men ger vika när den stannar upp, eller där isen plötsligt blir tunnare. Som hundägare är det lätt att drabbas av panik om hunden beger sig ut på svag is.

Det enklaste sättet att förebygga drunkningsolyckor är att ha sin hund kopplad i närheten av vatten eller isar.

Spring aldrig efter hunden

Spring aldrig efter hunden ut på isen! Isen som bär hunden kanske inte är tillräckligt stark för din egen kroppsvikt. Försök istället att locka tillbaka hunden till trygg mark. Kom även ihåg att utrusta hunden med sele och lång lina under skridskoturen istället för att ha den lös.

Ring 112 om hunden hamnar i isvak

Spring inte heller efter hunden om den hamnar i en isvak. I värsta fall kan du hamna i samma situation själv och då kommer du inte kunna hjälpa din hund heller.  

Bärja med att ringa 112 och följ anvisningarna du får. Att hjälpa hundar och andra djur från isvak hör till räddningstjänstens uppgifter.

Om du lockar den åt det håll isen kanske håller är det viktigt att hunden klarar att ta sig upp på isen själv. Prova annars att locka den åt det håll isen eventuellt fortsätter brista så att hunden kan bryta isen själv in till land. Tänk på att en hanhunds snopp kan hindra den från att ta sig upp. 

Håll hunden varm och torr

Om hunden hamnar i en isvak och du lyckas få upp den, är det viktigt att torka den torr. Att enbart linda in en kall och blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn. Massera gärna hunden för att få igång blodcirkulationen och låt den röra på sig när den piggnat till.

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg