Hundens öra består av ytteröra, mellanöra och inneröra. Ytterörat utformas av öronlappen och hörselgången. Orsaken till problemen är hur hundens öron är konstruerade. Vi människor har en ganska rak hörselgång, medan hundens är kraftigt böjd. Om hunden har mycket hår i örat och hörselgången och om hunden har hängande öron är risken för öroninflammation ännu större. 

Öroninflammation kan orsakas av vissa sjukdomar, parasiter som öronskabb, allergier samt skador, sår eller främmande föremål i örat kan också orsaka inflammationer.

Symtom

Vanliga symtom av öroninflammation är att hunden skakar på huvudet och krafsar sig mot örat. Det infekterade örat är oftast ömt och hunden kan börja gå snett med huvudet med det inflammerade örat neråt. Örat kan bli irriterat och rött samt lukta illa.

Man bör vara observant på hundens öron. När en inflammation väl uppstår kan förloppet vara ganska raskt. I regel behandlas hunden med örondroppar som föreskrivs av veterinär. Man ska också noggrant men varsamt rengöra hundens öron och ta bort öronsekret i ytterörat och hörselgång.

Rengör försiktigt

Hög produktion av öronvax kan orsaka öroninflammation men man ska inte rengöra öronen för mycket för det kan också leda till inflammation. Använd inte bomullspinnar eftersom hundens hörselgång inte är rak som människornas och pinnen kan peta smuts djupare in.

På apoteket och hos veterinären finns speciella öronrengöringsmedel som löser vaxet. Torka bort vaxet och annat smuts försiktigt med exempelvis bomull. Oftast räcker ett eller ett par besök hos veterinär samt medicinering för att få bukt med öroninflammationen.

En misskött öroninflammation kan lätt bli kronisk eller sprida sig till mellanörat.

Inflammation i mellanörat

Oftast sprids inflammationen till mellanörat på grund av en skadad trumhinna. Trumhinnan kan vara bristande eller skadas av ett främmande föremål i örat. Inflammation i mellanörat kan i sin tur leda till inflammation i innerörat.

Symtomen på inflammation i mellanörat är sekretproduktion i hörselgången. Det kan även göra ont när hunden äter, skäller eller öppnar munnen. Har inflammationen spritt sig till innerörat kan symtomen bli dövhet och balansproblem.

Om du misstänker att din hund har öroninflammation, gör så här

  • Inspektera öronen
  • Rengör örat försiktigt
  • Sök veterinär