Akuta kräkningar eller diarré är bland de vanligaste sjukdomar som drabbar hundar och det kan vara svårt att fastställa den bakomliggande orsaken. Om hunden är pigg och dricker vatten, kan den behandlas hemma med skonkost och medicin. Men om hunden är slö och vill inte dricka, eller om det finns blod i avföringen och/eller spyan, bör man kontakta veterinär.

Orsak

Den vanligaste orsaken för kräkningar och diarré är störningar i tarmbakteriestam, som i sin tur kan orsakas av olämplig mat, överätande eller en infektion orsakad av bakterier, virus eller inälvsparasiter.

Behandling hemma

Vätska

Hunden förlorar mycket vätska när den kräks eller har diarré. Vätskebrist är allvarligt för hunden och därför bör man se till att hunden dricker tillräckligt mycket vatten. Hundens normala dagliga vätskebehov är ca 0,5dl per kg.

Om hunden inte dricker självmant, kan man ge den lite vatten med hjälp av en liten plastspruta. Man kan lägga till en elektrolytpulver i vattnet (tex Nutrisal eller Rehydration Support Electrolyte Instant). Man kan även ge hunden utspädd köttbuljong: blanda 1 buljongtärning och 8tl vatten i en liter kokande vatten, servera den ljummet eller kallt.

Utfodring

I början av behandlingen är det viktigt att tarmen får vila och därför kan man börja med att svälta hunden i 6-8 timmar. Detta gäller dock endast vuxna hundar – valpar och äldre hundar bör inte svältas.

Utfodring bör börjas genom att ge små portioner lättsmält mat flera gånger om dagen.

Du kan ge hunden hemgjort skonkost som består av 3 delar kokt ris och 1 del keso, vit fisk eller fettfri kött (tex kyckling). Alternativt kan du ge specialfoder som främjar tarmens funktion, som kan köpas hos veterinären. När hunden börjar bli symtomfri kan man gradvis gå tillbaka till hundens vanliga foder.

Medicin

Det finns många receptfria läkemedel som hjälper stoppa diarré, främja tarmens funktion eller balansera tarmbakteriestammen – till exempel Attapectin, Canikur, Canicur Pro, Enteromicro eller Inupekt Forte.

Om hunden mår inte bättre efter 2-3 dagar eller den blir sämre, ska du boka tid hos din veterinär för en undersökning.