När det är minusgrader faller temperaturen fort i en bil som står stilla. Det begränsade utrymmet hindrar hunden från att röra sig för att hålla värmen uppe och kondensen gör att det snabbt kan bli fuktigt och rått. Generellt sett klarar sig hundar sämre kalla bilar än vad många hundägare tror.

I sverige har svenska Jordbruksverket till och med en regel om att man får inte lämna hunden ensam i bilen när det är kallare än -5 grader eller varmare än +25 grader ute. I Finland har vi inte samma regel än, men det är en bra grundregel att ha i åtanke när man funderar om hunden ska vänta i bilen eller om det är bättre att ta den hem först.

Stor skillnad på promenad och stillasittande

Hundens förmåga att hålla värmen varierar stort beroende på vilken ras det är. Polarhundar har givetvis sällan några problem medan nakenhundar och tunnpälsade hundar kan behöva täcke på höst- och vintersäsongen. Gemensamt för alla raser är dock att hundens förmåga att hålla värmen är mycket bättre om den tillåts hålla sig i rörelse. En hund som klarar promenader i -15°C utan problem kan därför få problem i en kall bil även om temperaturen där är betydligt högre.

Varmt underlag och täcke

Se till att hunden inte behöver sitta direkt på kallt eller fuktigt underlag i bilen när det är kallt ute. Isolera mot kylan kan man göra på många olika sätt, bland annat genom att bädda med filtar eller fällar i material som inte drar åt sig fukt. Om du har en frusen hund kan det också vara en bra idé att låta hunden ha täcke på i bilen. Detta är speciellt viktigt om du har hunden sittande i bilen i väntan på sin tur under träning – då är det extra viktigt att den inte blir kall i musklerna på grund av skaderisken.