När hunden kräks och har diarré förlorar den vätska. Hos små eller unga hundar kan det snabbt ge upphov till allvarlig uttorkning medan stora hundar klarar det bättre.

Kan bero på många saker

Magsjuka kan orsakas av att hunden ätit något den inte tål, av olika virus eller bakterier. Mest känt är parvovirus eller ”hundpest”. De flesta hundar är nu för tiden väl vaccinerade mot parvovirus och vaccinerna ger ett gott skydd. Man kan dock se hundpest hos unghundar som inte vaccinerats som de ska.

Kräkningar

Vid kräkning är det lämpligt att helt ta bort maten under ett par timmar och därefter starta med upprepade små portioner av lättsmält föda. Vattentillgång är viktigt, men även den kan behöva begränsas så att hunden bjuds små mängder i taget. Vissa hundar vill dricka för mycket vatten på en gång och kan kräkas på grund av det. Små valpar förlorar snabbt sin vätskebalans och kan inte vara utan foder och vatten länge.

Diarré

Om en hund får diarré bör skonkost eller speciell dietkost ges, eventuellt efter ett par timmars vila från matintag då belastningen på mage och tarm behöver minskas. Däremot är det viktigt att de har tillgång till vatten. Ge små portioner 6-8 gånger under det första dygnet. Öka gradvis portionsstorleken och minska antalet mål gradvis under de första dygnen. Då hunden mår bra och har stabil normal avföring, kan det vanliga fodret gradvis blandas in.

Vätskeersättning och medicin

Du kan också blanda en matsked honung och en tesked salt med en liter vatten. Av detta ska hunden ha en deciliter per kilo kroppsvikt och dygn, för en 30 kilos hund blir det cirka tre liter.

Det finns bra medel, som lindrar uppkommen diarré t.ex. Canikur, Diarsanyl. De finns att köpa på apoteket eller hos din veterinär.

Blir diarrén intensiv, och framför allt om den blir blodig, eller om din hund får ett påverkat allmäntillstånd ska veterinär uppsökas!

Om din hund drabbas av diarré, gör så här:

  • Ge diet- eller skonkost (t.ex. kokt ris och fisk).
  • Fri tillgång på vätska med till exempel honung- och saltvatten.
  • Vid symtom som påverkat allmäntillstånd, feber, frekvent diarré och blodig diarré – sök veterinär.
  • Noggrann kontroll av avföring och kräkningar med avseende på frekvens och utseende.