Öroninflammation hos hund

Öroninflammation (otit) är vanlig hos hundar. Hunden kan få en öroninflammation av många olika orsaker. Därför är det viktigt att hålla koll på hundens öron och rengöra öronen regelbundet.

Orsaker

Öroninflammation kan orsakas av vissa sjukdomar, parasiter som öronskabb, allergier och främmande föremål i örat. Skador och sår i örat kan också leda till inflammation.

Vissa raser kan drabbas av öroninflammation lättare än andra. Risken för öroninflammation är större hos hundar med hängöron, trånga eller håriga hörselgångar samt hundar som ofta blir fuktiga i öronen – till exempel vattenapporterade hundar.

Hög produktion av öronvax är ytterligare en faktor samt mycket hår i hörselgången, för mycket rengöring eller användande av bomullspinnar.

Håll koll på hundens öron genom att titta och lukta på dem

Symtom

Hunden börjar oftast skaka på huvudet eller klia i örat. Det inflammerade örat kan vara öm och hunden kan börja luta huvudet nedåt. Öronlappen kan bli röd och svullen. Ett vanligt symtom är också att örat luktar illa.

Behandling

Öroninflammation behandlas oftast med örondroppar som rengör örat och sedan ett vaxlösande läkemedel som minskar mängden bakterier. Om hunden har mycket ont i örat kan hunden ges smärtstillande inflammationshämmande medel.

Om hunden får återkommande öroninflammationer bör bakomliggande orsaker utredas.

Första hjälpen

Att kunna ge sin hund första hjälpen är livsviktigt.
Läs mer

Giftigt för hund

Det finns en del ämnen som är giftiga eller farliga för hunden.
Läs mer

Urinvägsinfektioner

Urinvägsinfektioner är vanliga speciellt hos tikar.
Läs mer

5 vanliga diagnoser

Vi listar de vanligaste sjukdomarna och skadorna. 
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg