Överviktiga hundar kan drabbas av i stort sett samma allvarliga sjukdomar som överviktiga människor – diabetes, ledproblem, hjärtproblem, cirkulationsrubbningar, sämre immunförsvar och leversjukdomar. Orsaken till fetma hos hundar är i de allra flesta fall att hunden får i sig för mycket kalorier i förhållande till hur mycket den förbrukar.

Vad spelar det för roll om hunden är lite mullig?

Jo, den får svårare att röra på sig, undviker till exempel att springa och att gå i trappor. Förr eller senare får hunden problem med försämrad livskvalitet, tidigare utveckling av kroniska sjukdomar och ett förkortat liv. Tunga raser löper också större risk för avslitna korsband och traumatiska skador.

Nyckeln till en sund hund är det vanliga mantrat - lagom mat i kombination med motion. Bullar, kakor och smörgåsar är totalt tabu och helt onödigt. Ge hellre något hundgodis som belöning. Ta hjälp av en bra foderförsäljare med vilket foder som passar bäst till just din hund. De flesta foderförpackningarna rekommenderar hur stor dosering olika hundar behöver.

Att gå ner i vikt kan vara en utmaning. Vid svår övervikt bör en veterinär kontrollera hunden innan bantningen inleds.

Undvik att hunden drabbas av övervikt genom att:

  • Dosera lagom mängd med hundfoder, använd förpackningens råd som riktlinjen
  • Ge aldrig hunden sötsaker och matrester
  • Rejäl dos motion som anpassas efter hundens storlek – cykla, spring, promenera. Prova dig fram och ha kul med din hund!

 Är din hund överviktig? 


Illustratör: Maria Wigelius

 

Underviktig hund: Revbenen syns tydligt, uppdragen midja och hunden har nästan inget fett.

Normal vikt: Känn hundens revben, tydlig midja, lagom med fett över revben och svansrot 

Övervikt: Svårighet att känna revbenen på grunda av fett, buklinjen är rak och tydliga fettdepåer över länd och svansrot.

Kraftig övervikt: Revbenen går inte att känna, buklinjen är rund och hängande, mycket fett över bröst, rygg, hals och svansrot. Nacken är bredare än huvudet.