Huggormsbett

Hundens ålder och hälsa spelar roll för hur allvarligt hunden reagerar på ett huggormsbett. Leta efter bitmärket som ser ut som två små hål. Ofta blir det en blå rodnad runt bettet på grund av att giftet är så starkt att vävnaden dör. En kraftig svullnad ses ibland där bettet tagit.

Akut kan hunden dö av arytmier på hjärtat. På sikt kan giftet skada lever eller njurar. Håll hunden lugn och ta den alltid till veterinär.

Värmeslag

En hund kan inte svettas men får ibland lite fuktiga tassar vid stress. Att hässja är däremot hundens sätt att sänka kroppstemperaturen. Hunden styr då om blodet så att det går genom munnen. Om den omgivande luften är varm och fuktig kan effekten av hässjandet därför bli motsatt.

Om hunden drabbas av värmeslag gäller det att få kroppstempen att stagnera (sluta öka) och sedan att sänka den långsamt! Lägg våta handdukar på hunden som du blöter med cirka tjugogradigt vatten.

Låt det ta upp till ett dygn innan hunden är nere på normaltemp igen. Annars är risken stor att hunden hamnar på undertemp istället vilket är mycket värre.

En hund med värmeslag får först kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden går vidare till att hamna i chock.

Nedkylning

Det första man ska göra med en hund som blivit nedkyld är att se till att den torkas torr. Att enbart linda in en kall blöt hund i filtar får motsatt effekt eftersom filtarna efter en stund förvandlas till nedkylande omslag. Låt uppvärmningen till normaltemp ta minst ett dygn och massera gärna hunden. När den blir piggare är det bra för den naturliga uppvärmningen att den rör på sig.

Sårskador

Vid en bitskada är det viktigt att säkerställa att det inte slitits upp sårfickor där infektioner kan gro. I så fall måste de ofta dräneras. Om ett bitsår behöver sys ska det helst göras inom åtta timmar för annars måste veterinären skrapa upp nya sårkanter.

Sår på hornhinnan kan hunden få om den till exempel blir riven av en katt i ögat. Då kniper hunden med ögat och du bör ta den till en veterinär omgående som kan färga ögat. Om den speciella färgen fäster på ögat har hunden ett sår på hornhinnan.

Klokapselbrott

Om hunden tillåts gå med långa klor kan den fastna och råka ut för klokapselbrott. Om det händer väntar man ett dygn och tar sedan hunden till veterinären. Klon har då börjat släppa lite och veterinären kan bedöva hunden och plocka bort klon.

När en ny klo börjar växa ut kan du förstärka den genom att måla på lite nagellack. Lugna koppelpromenader är ett måste eftersom den nya klon är mycket ömtålig. Att hålla noggrann koll på att det inte blir infekterat är också jätteviktigt eftersom det i så fall snabbt kan gå upp i skelettet.

Magomvridning

Hundens magsäck sitter inte fast på samma sätt som människans. Om magsäcken roterar snörs både magsäck och blodkärl åt. Magomvridning är akut och livshotande för hunden. Buken blir utspänd och hunden får svårt att andas eftersom magsäcken trycker upp mot lungorna. Hunden måste så snabbt som möjligt tas till veterinär som kan tömma ut gas och maginnehåll. Magomvridning påverkar hjärtat akut.

Främmande föremål i magen

Om hunden fått i sig något olämpligt kan du försöka få den att kräkas. Föremål som sitter fast i matstrupen i mer än ett dygn riskerar att perforera matstrupen.

Om hunden ätit något frätande ska du dock absolut inte försöka få den att kräkas eftersom hunden då kan få i sig giftiga ångor vilket ger så kallad kemisk lunginflammation. 

Förgiftning

Hunden kan bli förgiftad av att äta eller andas in något olämpligt. Den kan också få i sig gift via huden eller tassarna. Vissa gifter ger kroniska skador och andra gifter kan lagras i kroppen under lång tid innan de påverkar hunden. Hur dålig en hund blir av ett gift är väldigt individuellt och storleksbetonat.

Om du misstänker att din hund blivit förgiftad försök alltid ta reda på av vilket slags ämne. Känner du dig orolig kontakta alltid din veterinär. 

Lista på ämnen som är giftiga för hunden:

Råttgift

Ska alltid vara kraftigt färgat och ger inre blödningar.

Blågröna alger

Ger lever- eller nervskador. Symptom på leverskador är kräkningar medan nervskador ger kramper. Skölj av hunden så snabbt som möjligt och schamponera den så fort du kan om den badat i algblommande vatten. Hindra hunden från att slicka sig. Åk omedelbart till veterinären om din hund blir orolig eller darrar, kräks, vinglar eller krampar.

Choklad

Ämnena teobromid och koffein är det som är farligt i chokladen. Hur mycket choklad en hund klarar är individuellt och storleksberoende. En hund på 10 kg kan äta 12-40 gram mörk choklad eller ca 100 gram ljus choklad utan att få allvarliga symtom. 

Glykol

Smakar sött och gott och är farligt i väldigt liten mängd. Glykol gör att kristaller bildas i njurarna. Ta hunden till veterinär om du misstänker att hunden har fått i sig glykol.

Paracetamol

Finns i många värktabletter och är farligt.