Sy inom åtta timmar

Om såret är djupt och sitter på baksidan av tassen ovan trampdynorna kan stora kärl ha skadats. Även om de flesta skärsår läker utan att man syr, bör ett skärsår sys för en snabbare och mer okomplicerad läkning.  För bästa resultat ska såret helst sys inom 8 timmar. Sår i trampdynan är utsatta för stor belastning då hunden går på sin tass, så även om såret sys finns risken att såret kan öppna sig igen. Sammantaget läker det ändå i allmänhet snabbare än om såret inte sys alls, även om det gått mer än 8 timmar efter skadetillfället.

Tvätta ordentligt rent

Om det finns grus eller smuts i såret bör det spolas ur med rent vatten eller fysiologisk koksaltlösning som finns att köpa på spoteket.

Inspektera därefter såret. Hur ser det ut? De sår som är mer än en centimeter långa och skär rätt in i trampdynan ska självklart sys. Andra sår, till exempel flikar i trampdynan, kan vara svårare att bedöma.

Lägg ett tassbandage

Om såret blöder rikligt – lägg ett tassbandage. Rätt bandagerat, det vill säga med bomull mellan tårna och under sporren, kan man tillfälligt linda med ett kraftigt tryck så att blödningen upphör. Det är svårt att tejpa ett skärsår på hund så att det håller.

Så här lägger du ett tassbandage

Det är inte bra att försöka tvätta rent såret med vätskor som till exempel Jodopax och därefter sätta på en salva. Starka medel och sårsalvor förstör cellerna i såret så att de också måste stötas bort innan en läkning kan ske. 

Om din hund skär sig, gör så här:

  • Hindra hunden från att slicka/bita på såret
  • Inspektera såret
  • Ta bort eller spola bort grus och smuts med vatten eller koksaltlösning 
  • Lägg ett tassbandage
  • Håll hunden i stillhet så att blödningen stoppar fortare
  • Vid kraftig blödning – tryckbandage
  • Åk till veterinär för att sy såret snarast