Ung hund har svagare tänder

När hunden är mellan 1,5 och 2 år sluts rotspetskanalen. Innan det skett är tänderna skörare och hunden bör inte apportera tunga saker eller tugga på hårda ben eftersom tänderna då riskerar att gå av. Tanden blir starkare och starkare ju äldre hunden blir. 

Håll koll på dubbla tandrader

Hunden får sina mjölktänder när den är mellan tre och sex veckor. När de lossnar är rasbundet då mindre hundar byter sina tänder tidigare än större hundar.

Tyvärr så har små hundar oftare än stora hundar problem med tandväxlingen i form av att mjölktänderna inte lossnar av sig själva. Så fort du ser att en ny tand är på väg ska mjölktänderna extraheras eftersom de hindrar tillväxten av käken och gör att de nya tänderna hamnar fel. Som hundägare kan du hjälpa till att lossa tänderna genom att regelbundet vicka på dem. Försök dock inte att dra ut tänder.

Om hunden får sina nya tänder innan mjölktänderna lossnat kan det vara bra att veta att i underkäken kommer de upp innanför och bakom de nya tänderna och i överkäken framför mjölktänderna.

Avla inte på tand- och bettfel

Vissa mindre raser, som chihuahua och yorkshire terrier, har anmärkningsvärt större problem med kvarsittande mjölktänder vilket beror på ärftlighet. Av den anledningen bör man inte avla på individer som har dessa problem eftersom bilaterala (dubbelsidiga) fel i munnen på hunden generellt är ärftliga defekter.

Bettfel är också något som är ärftligt. För de flesta hundraser är saxbett det normala, även om det finns undantag. Övertal av tänder är också ett slags bettfel. Om hunden har för många tänder har den oftast det i överkäken. 

Dra ut eller rotfylla

Förutom kvarsittande mjölktänder är traumatiskt frakturerade tänder en vanlig anledning till att en hund besöker veterinären. En tand som går sönder i ett trauma är mycket smärtsamt för hunden, speciellt om pulpan blottas. Kroppen försöker alltid själv läka tanden genom att bilda mer dentin men en tand kan aldrig läka sig själv utan det som händer är att tanden mörknar och dör.

Om det bara är emaljen som är skadad kan tandläkaren hjälpa hunden genom att slipa till vassa kanter och om dentinet skadas kan man göra en fyllning men det är inte så hållbart. Är pulpan blottad måste tanden rotfyllas.

Att dra ut tanden kan också vara ett alternativ till rotfyllning men gäller det en viktig hörntand vill man helst slippa det. Om tanden spruckit finns dock ingen annat alternativ än att dra ut den.

Bakterier orsakar tandsjukdomar

Tyvärr så är tandköttsinflammationer (gingivit), tandsten och tandlossning (parodontit) också vanliga anledningar till att hunden måste besöka en tandläkare. Dessa problem beror på bakteriebeläggningar i munnen vilka kan förebyggas och botas med rengöring.

Därför är det rekommenderat att man gör rent i hundens mun med en liten tandborste. Speciell hundtandkräm kan man använda för att det ska bli trevligare för hunden men den har ingen annan effekt. Tandkräm med fluor ska man dock aldrig använda då det är giftigt för hundar.

Allt går dock inte att påverka

Vissa tandsjukdomar kan dock inte en hundägare påverka. En av dem är emaljhypoplasi som är en sjukdom vilken innebär att hunden har ett fel i sin emaljbildning. Sjukdomen kan orsakas av att mamman till valpen varit sjuk eller fått medicin under dräktigheten. Om hunden skadar en mjölktand som ung kan sjukdomen också uppstå på de riktiga tänderna.

Tecken på tandproblem:

  • Nedsatt aptit
  • Undviker att gnaga på en eller båda sidor av munnen
  • Kliar sig runt munnen
  • Gnuggar käken mot golvet eller möbler
  • Klapprar med tänderna
  • Luktar illa och saliverar mer

Tips för bättre tänder hos hundar:

  • Håll rent i hundens mun
  • Ge hunden tuggben men var försiktig med märgben till unga hundar
  • Avla inte på hundar med tandsjukdomar