För de flesta tumörer gäller att behandla så fort som möjligt - då ökar chanserna för tillfrisknande. 

Tumör i testiklarna är den vanligaste tumörformen på hanhundar. Hos tikar är det juvertumörerna som är mest frekventa. Innan man opererar en tik för juvertumörer brukar man göra en lungröntgen för att kontrollera så inga dottersvulster, så kallade metastaser har hunnit bildats där. Är lungorna friska finns det som regel inga hinder för en operation. Juvertumörer är inte alltid elakartade och går ofta att operera bort med gott resultat.

Ibland rekommenderar man att även ta bort äggstockar och livmoder på en tik för att minska risken för att tumörerna ska komma tillbaka. Vad vi känner till idag, har det endast effekt om tiken kastreras i tidig ålder, helst före första löpet och därför ersätter inte Agria kostnaden för den typen av operation.

Behandla i tid

För de flesta tumörer gäller att behandla så fort som möjligt. Då ökar chanserna för tillfrisknande. Det är viktigt att kontrollera sin hund regelbundet genom att titta och känna efter. Har hanhundens testiklar ändrats i storlek eller konsistens? Finns det några förändringar i tikens juverrader? Känner du en knöl någonstans i pälsen på din hund? Sök då veterinär fortast möjligt. Det besöket kan vara avgörande för hundens fortsatta framtid.