Uppsvullet hundöra kan vara blodöra

Ett relativt vanligt problem är så kallat blodöra, som uppstår på grund av en blödning mellan huden och öronbrosket. Inte sällan inträffar det i samband med öroninflammationer då hunden skakar på huvudet.

Vid blodöra blir en del av, eller hela öronlappen, ett par tre centimeter tjockt. Om man klämmer på örat kan man känna att det är vätskefyllt. En hund som normalt har ståndöron kan få öron som slokar.

Förloppet brukar vara smygande under någon eller några dagar. Du som hundägare kan inte göra något för att förhindra sjukdomsförloppet och det är inget för jour- eller akutklinik eftersom tillståndet är ofarligt för hunden.

Blomkålsöra kan uppstå

Om man inte gör något alls kommer blodet att sugas upp med ett blomkålsöra som följd. En operation kan så gott som återställa öronlappens utseende.

Operationsmetoderna varierar, men alla går ut på att tömma ut blodet och sedan pressa ihop öronlappen. Veterinären syr rakt igenom örat så att huden trycks mot brosket.

Man ska inte glömma bort att en underliggande öroninfektionen också behöver behandlas. Efter cirka 14 dagar brukar det vara läkt. Ibland kan blodörat komma tillbaka.

Om din hund drabbas av blodöra, gör så här:

  • Inspektera örat
  • Rengör örat om det finns var eller smuts
  • Förhindra att hunden river mot örat – sätt t.ex. på en krage
  • Sök veterinär
Första hjälpen

Att kunna ge sin hund första hjälpen är livsviktigt.
Läs mer

Giftigt för hund

Det finns en del ämnen som är giftiga eller farliga för hunden.
Läs mer

Urinvägsinfektioner

Urinvägsinfektioner är vanliga speciellt hos tikar.
Läs mer

5 vanliga diagnoser

Vi listar de vanligaste sjukdomarna och skadorna. 
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg