Värmeslag hos hund

Foto: Per Kristiansen

Hundar kan relativt lätt drabbas av värmeslag eftersom de inte kan göra sig av med överskottsvärme genom att svettas. Om din hund drabbas är det viktigaste att kyla ned den långsamt.

En hund kan inte svettas men får ibland lite fuktiga tassar vid stress. Att hässja är däremot hundens sätt att sänka kroppstemperaturen. Hunden styr då om blodet så att det går genom munnen. Om den omgivande luften är varm och fuktig kan effekten av hässjandet därför bli motsatt.

Vad gör jag om min hund drabbats av värmeslag?

Om hunden drabbas av värmeslag gäller det att få kroppstempen att stagnera (sluta öka) och sedan att sänka den långsamt! Lägg våta handdukar på hunden som du blöter med cirka tjugogradigt vatten. Se till att hålla hunden i stillhet och att den har tillgång till dricksvatten. Svarar inte hunden på åtgärderna eller om hunden är tydligt påverkad - kontakta veterinär.

Långsam process

Låt det ta upp till ett dygn innan hunden är nere på normaltemp igen. Annars är risken stor att hunden hamnar på undertemp istället vilket är mycket värre.

En hund med värmeslag får först kraftigt röda slemhinnor i munnen som bleknar om hunden går vidare till att hamna i chock.

Resa med hund

Ska hunden följa med på semestern eller stanna kvar hos en hundvakt?
Läs mer

Hundens öron

Håll koll på hundens öron genom att titta och lukta på dem.
Läs mer

Välj rätt hund

Vilken ras passar bäst för dig och din familj?
Läs mer

Skällande vakthund

Vad ska man göra om hunden skäller och vaktar för mycket?
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg