Glad hund

En frisk hund är aktiv, uppmärksam och full av livsglädje. Emellanåt tar den sig en tupplur, men den är alltid uppmärksam på människorna den har omkring sig, och alltid på jakt efter underhållning. 

Rätt vikt

Stabil vikt är en god indikator på hundens hälsotilltånd (med undantag för valpar). Plötsliga viktändringar är däremot ett tecken på obalans. Tänk på hundens näringsbehov och aptit förändras med åldern och när hunden är sjuk eller dräktig.

Fast avföring

Avföringen är en indikator på hundens inre hälsa. Fast avföring visar på att hunden klarar av att ta upp näringsämnena i fodret. Tunn avföring är bara normalt vid byte av foder, inte annars.

Glänsande päls

En mjuk, glänsande päls och frisk hund är alltid goda tecken. Det visar att hunden får tillräckligt med mineraler och vitaminer, som underhåller hundens celler. Mjäll, sår, skallighet, klåda eller stark lukt är tecken på att något är fel och bör uppmärksammas.

Sitt vanliga beteende

En hund har sina bestämda vanor, som du lär känna. Den kanske alltid kommer dig tillmötes med viftande svans, eller kanske väntar förväntingsfullt på att utfodras. Även små förändringar i hundens normala beteende kan vara tecken på sjukdom. Exempelvis om hunden blir aptitlös, vill inte hoppa in i bilen eller hältar.