1. Kräkningar och Diarré

Många hundar som är tio år eller äldre drabbas av kräkningar och diarré. Det är inte en sjukdom i sig utan ska snarare ses som symptom på att något är fel. Kräkningar och diarré kan vara tecken på allt från problem med inre organ till att hunden ätit något olämpligt. Om hunden har ett nedsatt allmäntillstånd ska du alltid uppsöka veterinär. Är hunden opåverkad i övrigt kan du prova att ge skonkost i ett par dagar. Var då också extra noga med att hunden får i sig vätska.  

2. Problem med tänderna

Efter ett långt liv får många hundar problem med tänderna.Vanligast är problem med tandlossning och tandsten. Tecken på att en äldre hund har problem med tänderna är illaluktande andedräkt och irriterat eller blödande tandkött. Tandsten kan tas bort hos veterinär, men bäst är att förebygga redan innan problemen uppstår genom att regelbundet kontrollera hundens mun och borsta tänderna. 

3. Juvertumörer

Det finns både snälla och elaka juvertumörer. De måste opereras bort och analyseras för att man ska få reda på vilken typ det är. Har man en äldre tik kan det vara en god idé att känna igenom hunden regelbundet. Prognosen för godartade tumörer är god. Det kan den vara också för de elakartade juvertumörerna om de upptäcks i ett tidigt skede och opereras bort med god marginal. Ska man inte avla på sin tik kan man förebygga genom tidig kastrering.

4. Hudtumörer 

Risken att drabbas av hudtumörer stiger med hundens ålder. Men en hudförändring på en gammal hund behöver inte vara farlig – det finns många snälla varianter som vårtor och fettknölar. Det är däremot bra att ha koll på förändringar. Om man hittar något som växer snabbt eller verkar annorlunda ska man kontakta veterinär. Genom att ta ett cellprov kan man sedan avgöra om det är något man behöver undersöka vidare. 

5. Öroninflammation

Många gamla hundar som drabbas av öronproblem har haft problem genom hela livet. Återkommande inflammationer kan vara ett symtom på allergi mot dammkvalster, foder eller pollen. Oavsett om hunden tidigare drabbats av öronproblem eller inte så är det viktigt att inte slarva med hygienen på den äldre hunden. Ett bra sätt att hålla koll på öronen är att lukta i dem. Ett friskt öra ska aldrig lukta illa.