Det är en utbredd missuppfattning att naturen har ordnat det så vist att hundar inte råkar ut för tandproblem som vi människor. Men så är det inte utan hundar kan få tandsten och olika tandsjukdomar om man inte borstar deras tänder regelbundet. Tuggben är också bra för tänder, men tandborstningen är det enda sättet att bli av med plack och förebygga tandproblem.

Symtomen svåra att se

Håll koll på hundens tänder för att upptäcka tandproblem i tid

Hundar brukar inte visa att de har ont i munnen eller tänderna. Hunden kommer exempelvis inte sluta äta på grund av tandvärk, den kan dock endast tugga på en sida av munnen, där det gör minst ont.

Det är vanligt att hundens dåliga andedräkt avslöjar att den har tandsten och kanske så långt framskriden tandlossning att flera tänder inte kan räddas. Då måste hunden sövas för att kunna behandla den. När hunden är sövd drar veterinären ut de skadade tänderna och tar bort tandsten.

Borsta hundens tänder

Plack är en beläggning som består av bakterier och matrester och om den inte avlägsnas kan den förkalkas och bli tandsten. Enda sättet att bli av med plack är genom att borsta hundens tänder. Plack produceras hela tiden och tandsten kan bildas inom 2-3 dagar så det är viktigt att borsta tänderna regelbundet – helst dagligen.

Vänj hunden vid tandborstning så tidigt som möjligt och gör det till en del av vardagsrutinen, exempelvis genom att borsta hundens tänder innan en lekstund eller kvällens sista promenad.

Det finns tandkräm för hundar som du kan köpa på apoteket eller i djuraffär, men de är mest för att göra tandborstningen lite lättare eftersom de innehåller oftast någon smak som hundar gillar. Använd inte tandkräm som är avsedd för människor!