Lämna aldrig hunden i bilen en varm dag

Foto: Per Kristiansen

Det förekommer ganska ofta att hundägare lämnar sin hund i bilen en varm och solig sommardag. Fönstret kanske öppnas några centimeter så att hunden ska få luft. När man sedan kommer tillbaka ligger hunden medvetslös i bilen.

Temperaturen i en bil stiger snabbt då den står i solen, trots att temperaturen utomhus bara är drygt tjugo grader. En hund som blir varm kan inte svettas på samma sätt som vi människor. De gör sig av med värmen genom att "hässja", det vill säga flåsa och på så sätt försöka hålla kroppstemperaturen normal.

Om det blir för varmt i bilen klarar inte hunden av att hålla temperaturen utan den drabbas av överhettning och kan snabbt förlora medvetandet och riskerar att dö om den inte snabbt kyls ned.

De kortnosiga hundraserna, som bulldoggs, kan drabbas av värmeslag ännu fortare eftersom de har svårare att svalka ner sig genom att flåsa och hässja. 

Handla snabbt vid värmeslag

Om hunden påträffas i tid är snabba åtgärder viktiga! Ta ut hunden ur bilen och duscha den med vatten, eller blöt en handuk och blöt sedan ner hundens päls ända in på bara skinnet. Åk direkt till djursjukhus, klinik eller veterinär-mottagning. Om du har tillgång till en termometer så ta tempen på hunden.

Behandlingen fortsätter med alla medel att få ner kropps-temperaturen till under 39 grader. Hunden kommer att få dropp och andra mediciner beroende på hur allvarligt hundens tillstånd är.

Kan bli svåra skador

Vid alltför hög kroppstemperatur kan det uppstå allvarliga hjärnskador, hjärtskador, tarmskador, lever- och njurskador samt olika blodförändringar. Många hundar är i behov av sjukhusvård under flera dagar. Utgången är alltid oviss vid dessa händelser. Om hundföraren själv satt in tidiga åtgärder för att svalka sin hund, förbättras hundens chanser att överleva.

Lämna aldrig hunden instängd i en bil en sommardag. Med en utetemperatur på 20-22 grader stiger värmen snabbt till 85 grader.

Om din hund drabbas av värmeslag, gör så här:

  • Duscha eller blöt ner hunden med våta handdukar.
  • Åk omedelbart till djursjukhus eller klinik.

Försäkringen ersätter inte

Har du medvetet lämnat din hund i en bil en varm dag så gäller inte försäkringen för behandling av värmeslag samt eventuella komplikationer.

Borsta hundens tänder

Borsta hundens tänder regelbundet för att förebygga bl.a. tandsten.
Läs mer

Pälsvård

Hur ofta man ska borsta eller bada hunden beror på pälsen.
Läs mer

Reflexer

Både du och din hund bör ha reflex eller lampa när det är mörkt ute.
Läs mer

Hundens öron

Håll koll på din hunds öron genom att titta och lukta på de regelbundet.
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg