Varm dag = varm bil

Temperaturen i en bil stiger snabbt då den står i solen, trots att temperaturen utomhus bara är drygt +20 grader. Lämna aldrig din hund i en varm, stillastående bil på en varm sommardag. När temperaturen ute än över +20 grader, kan temperaturen inne i bilen stiga upp till +85 grader.

Även om man öppna fönstren, blir inte luften inne i bilen nödvändigtvis kallare. Det räcker inte att dra ner rutorna några centimeter för att luften skulle circulera i hela bilen. Öppnar man fönstren helt så finns det en risk att hunden hoppar ut ur bilen och skadar sig eller orsakar en farlig situation i trafiken. 

Flämtandet svalkar 

En hund som blir varm kan inte svettas på samma sätt som vi människor. De gör sig av med värmen genom att "hässja", det vill säga flåsa och på så sätt försöka hålla kroppstemperaturen normal. 

Om det blir för varmt i bilen klarar inte hunden av att hålla temperaturen utan den drabbas av överhettning och kan snabbt förlora medvetandet och riskerar att dö om den inte snabbt kyls ned.

De kortnosiga hundraserna, som bulldoggs, kan drabbas av värmeslag ännu fortare eftersom de har svårare att svalka ner sig genom att flåsa och hässja. 

Symtom

Symtom på värmeslag är att hunden flämtar kraftigt, dregglar, är orolig och skakig. Hunden kan bli medvetslös och får man inte ner hundens kroppstemperatur snart nog så kan hunden i värsta fall avlida.

Handla snabbt vid värmeslag

Snabba åtgärder viktiga! Ta ut hunden ur bilen och duscha den med vatten, eller blöt en handuk och blöt sedan ner hundens päls ända in på bara skinnet. Använd ljummet vatten eftersom kroppstemperaturen ska sänkas långsamt. Har hunden en tjock päls, se till att vattnet kommer hela vägen ner till huden.

Ta sedan temperatur på hunden. Normala kroppstemeperatus på en hund är circa 38-39 grader. Om kroppstemperaturen stiger till över 41 grader, är det nödläge och då ska hunden tas till veterinär omedelbart. När man har fått ner kroppstemperaturen till under 39 grader, ska man sluta med nedkylningen.

Det är bra att ha en egen termometer för hunden eftersom man tar temperaturen i hundens rektum. Om du inte har en separat termometer till hunden, kan du såklart använda en vanlig termometer som är för människor.

Åk direkt till veterinären om hunden är valp eller gammal eller sjuk. Om du känner dig osäker om du bör ta hunden till veterinären, kan du alltid ringa kliniken och be om rådgivning.

Kan leda till svåra skador

Vid alltför hög kroppstemperatur kan det uppstå allvarliga hjärnskador, hjärtskador, tarmskador, lever- och njurskador samt olika blodförändringar. Många hundar är i behov av sjukhusvård under flera dagar. Utgången är alltid oviss vid dessa händelser. Om hundföraren själv satt in tidiga åtgärder för att svalka sin hund, förbättras hundens chanser att överleva.

Första hjälpen hemma:

  • Duscha eller blöt ner hunden med våta handdukar
  • Försök få ner hundens kroppstemperatus till normal (39 grader)

Ta hunden till veterinären om:

  • Hundens kroppstemperatur är över 41 grader
  • Hundens allmäntillstånd är dålig
  • Det gäller en valp, gammal eller sjuk hund
  • Hunden blir medvetslös

Försäkringen ersätter inte

Har du medvetet lämnat din hund i en bil en varm dag så gäller inte försäkringen för behandling av värmeslag samt eventuella komplikationer, eftersom man skulle ha kunnat förebygga värmeslaget.