Se upp för benrester, glasspinnar, majskolvar, glaskross och engångsgrillar

Ben

Exempel på picknick-mat som kan vara farlig för hunden är olika sorters benrester. Tillagade fågel-, fläsk- och fiskben ska hundägare vara särskilt uppmärksamma på eftersom de kan splittras till mycket vassa bitar i magsäcken. Benrester kan också sätta sig fast i gommen och i matstrupen på en glupsk hund som inte tar sig tid att tugga sönder dem ordentligt.

Glasspinnar

Även glasspinnar blir sylvassa när de splittras och det händer att både flisor och hela pinnar perforerar hundars tarmar och magsäck. Se också upp med engångsgrillspett i trä som hunden tycker smakar gott av kött men som kan sticka hål på magsäcken och tarmen om hunden sväljer det.

Majskolvar

Majskolvar är populärt att lägga på grillen men inte alls bra för en hund att sätta i sig. De sätter sig som proppar i tarmen. Enda sättet att rädda en hund som svalt en bit majskolv är att operera den.

Skräp

Picknick-tider innebär inte enbart ätbara faror. En krossad glasflaska skär lätt sönder en hundtass. Och sönderskurna engångsgrillar av aluminium är också mycket vassa för en hund att sticka nosen i eller kliva på.

Det bästa sättet att förhindra sådana här tråkiga olyckor är såklart att alltid slänga sitt picknick-skräp i närmsta papperskorg. Att hålla lite extra koll på vad den egna hunden pysslar med i buskar och snår är givetvis också bra.

Tillåtna godsaker

Ta med ett tuggben och lite hundgodis så att hunden kan också njuta av picknicken. Kom även ihåg att se till att hunden dricker mycket vatten om det är en varm dag.

Det är bättre att ge hunden mat eller godsaker som är för hundar, istället för matrester som kan orsaka magbesvär eller att hunden måste tas till veterinären omedelbart.