Så borstar du hundens tänder

Foto: Ron Chapple Stock;

Tandsten och tandlossning kan effektivt förebyggas genom regelbunden tandborstning. Använda en liten mjuk barntandborste eller en speciell dubbelvinklad tandborste som borstar in och utsidor samtidigt.

Det är oftast lättast att borsta tänderna om du låter hunden sitta med ryggen mot dina ben och sedan borstar framifrån. Är det en mindre hund är det enklast om djuret får sitta i knät med ryggen mot din mage. Lägg gärna en handuk i knät så du slipper få tandkräm på kläderna.

Är ni två personer som hjälps åt kan den ena fungera som ”stöd” bakom hunden medan den andra står framför hunden och borstar. Att ställa sig själv framför hunden och försöka borsta resulterar oftast i att den backar allt längre bakåt för att försöka komma undan och till slut räcker inte dina armar till längre.

Små rörelser

Tändernas utsidor borstas med små gnuggande rörelser. Du ska vara särskilt noga med tandköttskanten där tandstensbildningen startar. De stora kindtänderna i överkäken är extra utsatta och därför är det viktigt att du kommer åt dem trots att det kan vara svårt. För att borsta insidorna måste du öppna hundens mun. Tryck försiktigt läpparna mot de små kindtänderna tills den gapar.

Om det är svårt att komma åt med tandborste kan du pröva med att linda gasbinda på ett finger och ”borsta” med det istället.

Tandkräm

Vill du ha tandkräm ska du använda en specialtandkräm för hundar eftersom den som är avsedd för människor har för stark smak för att uppskattas av djuren. Att använda tandkräm som är speciellt avsedd för djur kan också vara ett bra sätt att göra det hela mer lustbetonat. Det finns bland annat tandkräm med leversmak som många hundar tycker om.

Tandsten bildas olika snabbt och därför är det svårt att säga hur ofta du behöver borsta hundens tänder, men en gång i veckan kan vara lämpligt. Att borsta dagligen är givetvis det allra bästa.

Borsta hundens tänder

Borsta hundens tänder regelbundet för att förebygga bl.a. tandsten.
Läs mer

Pälsvård

Hur ofta man ska borsta eller bada hunden beror på pälsen.
Läs mer

Reflexer

Både du och din hund bör ha reflex eller lampa när det är mörkt ute.
Läs mer

Hundens öron

Håll koll på din hunds öron genom att titta och lukta på de regelbundet.
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg