Gå på kurs

Våren är en utmärkt tid att gå på kurs tillsammans med din hund. Oavsett om du just blivit med valp eller om du vill ta med den vuxna hunden på träning. Planerar du att gå en kurs med din hund under året är det bra att vara tidigt ute så inte kursen du vill gå är fullbokad. Om du ska få hem en valp så boka plats i god tid.

Spendera tid utomhus med hunden

När våren kommer passar många på att vara ute mer med sin hund. Under den mörka årstiden har kanske många av de mentala aktiviteterna utförts inomhus men hundarna är också beroende av ljus för att må bra. Gå på långpromenader, lägg ett spår och umgås med din hund. Se dock över underlaget innan du låter din hund springa lös. Även hundar kan halka och slå sig illa om det är halt ute.

Många hundar kan knappt vänta på att isen på sjön har tinat för att ta ett bad även om det är iskallt i vattnet. Tänk bara på att hunden snabbt blir nedkyld av vattnet och om den har lyckats få sig ett bad i kallt vatten så är det är viktigt att de direkt blir torkade torra, gärna spolade i ljummet vatten först.

Du kan också börja cykelmotionera din hund när underlaget tillåter. Men tänk på att en hund måste vara färdigväxt innan motion vid cykel påbörjas. Eftersom hunden inte själv bestämmer hastighet och längd på cykelturen kan detta slita mycket på en ung hund. Börja med kortare turer och öka sedan tiden allt eftersom. Tänk också på att ju mjukare underlag desto bättre.

Fästingsäsongen börjar

Fästingen blir aktiv när snön smälter bort, vanligen fram emot april. Om du vistas mycket med din hund i fästingrika områden bör du fundera på att skaffa ett fästingmedel för att skydda din hund mot de sjukdomar som fästingarna kan föra med sig.

Hund i bilen

När solen lyser blir det snabbt mycket varmt i bilen även om det inte är högsommarvärme utomhus. Tänk därför på att inte lämna hunden oövervakad i bilen. Om du ska resa långt när det varmt och soligt ute så ha gärna en vattenskål som inte kan välta stående i bilen.

Det som göms i snö kommer upp i tö

Tidig vår brukar det dyka upp ett och annat, för hunden smaskigt, under snön. Många hundar glufsar gärna i sig detta och blir dåliga som följd. Se därför till att vara lite extra vaksam över vad hunden intresserar sig för på vårpromenaden!

Pollenallergi

Hundar kan också lida av pollenallergi, ofta utan husse och mattes vetskap. Vanligt är att hunden får klåda, rinniga ögon eller att de biter eller slickar på tassarna. Våren brukar vara en tuff tid för pollenallergiker såväl för människan som för hunden. Kontakta din veterinär om du misstänker att din hund lider av pollenallergi.