Skydda din hund från fästingar

Fästingar är en plåga från vår till höst. Genom att känna på din hund och använda receptfria fästingmedel som finns på apoteket, minimerar du risken för att din hund ska drabbas av fästingburna sjukdomar.

Vår vanligaste fästing (Ixodes ricinus) lever normalt i cirka tre år. Under denna period genomgår den fyra stadier men äter totalt tre blodsmål under hela sin livstid.

Fästingarna är aktiva så fort temperaturen stiger upp emot 4-5 plusgrader, vanligtvis under perioden mellan april och november, men även vid milda vintrar kan det finnas aktiva fästingar. Det är alltså inte enbart under de varmaste sommarmånaderna vi behöver frukta detta smittospridande spindeldjur.

Gillar fukt och rådjur

Fästingarna trivs i fuktiga miljöer och där det finns gott om däggdjur, exempelvis harar och rådjur. De använder dock allt från fåglar till människor som värddjur. Honan befruktas av en hane samtidigt som hon suger sitt sista blodmål från ett värddjur och när hon ätit klart faller hon till marken och lägger tusentals ägg för att sedan dö.

Sprider sjukdomar

Sjukdomar som fästingarna sprider är bland annat borrelios och erlichios. De flesta smittade djur tillfrisknar helt med en antibiotikakur, dock kan en del utveckla kroniska symtom.

Det finns även en art som kallas för ”den bruna hundfästingen”. Den är mer vanligt förekommande i sydligare länder då den egentligen inte trivs i vårt kallare klimat, men kan följa med exempelvis efter en utlandsvistelse. Under gynnsamma kan den förhållanden massföröka sig inomhus. Normalt använder den sig av hundar som värddjur men även människor kan angripas.

Visitera hunden

För att skydda din hund mot fästingar kan du använda exempelvis "spot-on"-medlen Frontline eller Exspot som du droppar i hundens nacke. Ett annat alternativ är att använda fästinghalsband. Då får hunden ett skydd som gör att fästingen inte gärna stannar kvar utan hoppar av igen. Numera finns även vaccin mot borrelia och tuggtabletter som minskar risken för att en hund ska smittas av fästingsjukdomar.

Kom ihåg att det ändå alltid är viktigt att visitera din hund efter promenader i fästingrika områden och ta bort eventuella fästingar så fort som möjligt.

Borsta hundens tänder

Borsta hundens tänder regelbundet för att förebygga bl.a. tandsten.
Läs mer

Pälsvård

Hur ofta man ska borsta eller bada hunden beror på pälsen.
Läs mer

Reflexer

Både du och din hund bör ha reflex eller lampa när det är mörkt ute.
Läs mer

Hundens öron

Håll koll på din hunds öron genom att titta och lukta på de regelbundet.
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg