Vintern kan vara tuff för ömtåliga tassar. Hård skare på snön, is och fruset underlag kan slita på de annars mjuka trampdynorna. Som tur är kan du ganska enkelt förebygga och komma till rätta med problemen om du upptäcker dem i tid. En daglig koll av tassar och trampdynor är att rekommendera.

Förebyggande tassvård

Välskötta tassar har bättre förutsättningar att stå emot väder och vind. Har du en hund med mycket päls mellan trampdynorna är det bra att trimma dem regelbundet. På så vis torkar tassarna snabbare när hunden kommer in och hunden slipper isklumpar mellan trampdynorna. Se också till att klippa klorna regelbundet eftersom för långa klor kan skadas.

Smörj torra tassar med tassalva

Om din hund har torra tassar kan du smörja in trampdynorna med en fet salva för att förebygga problem med sprickor. Det finns speciell tassalva i många djurbutiker. Tänk på att smörja tassarna när du planerar vara inomhus en stund, så att salvan hinner gå in i huden innan ni ger er ut i snö och slask. Håll ett öga på hunden så den inte slickar bort all salva från tassarna.

Vägsalt och skor

Om ni går på saltade vägar är det bra om du spolar av hundens tassar efter promenaden. Vägsaltet torkar nämligen ut trampdynorna om det får vara kvar. Kommer saltet in i sprickor i tassarna kan det dessutom svida till ordentligt. Låt inte hunden slicka på sina saltiga tassar eftersom för mycket salt är inte bra för hundar.

Har du en hund som får stora problem med sprickor i tassarna eller drabbas av köldkramp när temperaturen faller kan hundskor vara ett alternativ. Det finns både enkla plastmodeller som håller väta borta och lite mer robusta modeller som håller tassarna varma.