Ska vi inte ha en hund till? Det är en fråga som kommer upp i många familjer. Anledningarna kan vara många: Hunden behöver en kompis, familjens agilityintresserade barn kan inte samsas om en hund att jobba med, ni kanske behöver en jakthund till om åldern börjar ta ut sin rätt på den gamla. Kanske har man tagit valpar på sin tik och vill behålla en valp?

Oavsett anledning: Visst kan familjen ha både en och flera hundar om ni är eniga om beslutet.

Dubbelt med jobb?

Är den gamla hunden är riktigt gammal och dessutom skröplig kan det däremot vara ett klokt beslut att vänta med att skaffa en ny valp. Den gamla hunden kan tycka att en ny glad och pigg valp är både jobbig och besvärlig. Låt den ha sin sista tid i lugn och ro.

Det blir inte dubbelt jobb med två hundar, men tro inte att inte arbetsbördan minskar. Det är inte så enkelt att de tar hand om varandra.

Relationen mellan hundarna

Den nya valpen kommer att bli präglad på sin äldre kompis och se den som sin förebild. Men du kan inte överlåta valpens fostran på den äldre hunden. Det är du som är flockens ledare och det är du som sätter gränser.

Alla hundar tycker inte om att få en ny kamrat. Det innebär konkurrens om familjens uppmärksamhet, godbitar och i de arbetande hundarnas fall, arbetet.

När den nya valpen kommer hem får du inte lämna de två ensamma första tiden. En viss fostran kommer den äldre hunden att ge den nya men det får inte gå över i för hårdhänt tillrättavisning. Om det är en självsvåldig och framåt nykomling måste den få veta sin plats och den kommer kanske att behöva en och annan hårdhänt tillrättavisning av sin nya kamrat men du måste se till att det inte blir för våldsamt. I de allra flesta fall är det inget problem.

Vilket kön?

Skaffar man en ny hund av samma kön som den gamla kan det vara klokt att se till att det är minst två år mellan dem. Särskilt hanar kan, när ungtuppen kommer i puberteten, ta strid om rangen. Är ålderskillnaden mellan dem tydlig minskar riskerna för sådana strider.

Om den nya hunden är vuxen är det extra viktigt att du redan från början är tydlig med att du är flockledare. Hundarna kommer att rangordna sig sinsemellan men du får se till att det inte går för långt i rangstriden.

Skaffar man sig hundar av skilda kön kommer problemet med tikens löp. En del hanar bryr sig bara under den korta tid tiken är parningsvillig medan andra kan vara berörda i två veckor. En hane som skäller, piper, gnäller och kanske till och med ylar i två veckor sätter familjens och grannarnas tålamod på stora prov. Om möjlighet finns kan det vara bäst att en av hundarna får vara hos någon bekant under tikens löp.

Kom ihåg att tikar i löp kan vara otroligt listiga och kan forcera de mest kluriga hinder och ibland nästan låsta dörrar. Det är inte roligt att få sin tik tjuvparad så tänk på att vara mycket uppmärksam under dessa perioder om ni måste ha hanen och tiken under samma tak under löpen.

Ett alternativ för att slippa problemen kan vara att kastrera en av hundarna om du inte vill ha valpar efter den. Det är ett enklare och billigare ingrepp att låta kastrera en hane.

Dela på hundarna och ansvaret

Men tillbaka till den lilla valpen som kommit till ert hem.

Efter den första tiden när den ska få lära känna sin nya två- och fyrbenta familj måste den socialiseras på egen hand. Om den hela tiden får gå ut med sin hundkamrat förlitar sig valpen på och kan bli väldigt beroende av den. Men det är ju du som är flockledare och ska vara stöd i den mån det behövs, så redan när valpen är liten behöver den korta promenader på egen hand.

Den behöver också få åka bil utan sin äldre kamrat och när den känner sig trygg i hemmet vara hemma ensam, utan sin ”gamla” kamrat. Även om det är sagt att den nya valpen är ”din” hund är det viktigt att ni turas om med hundarna så att den känner trygghet med alla familjemedlemmar i vardagen.

Ska en speciell familjemedlem träna agility, lydnad, jakt eller något annat så ska den göra det från början, men vardags-bestyren kan med fördel delas av familjemedlemmarna. Det är inte roligt med en hund som bara lyder en i huset.

Glöm inte den äldsta hunden

Till sist och nästan viktigast av allt, glöm inte bort den äldre hunden!

All familjens uppmärksamhet kommer att riktas mot den gulliga nykomlingen och den äldre kan känna sig bortglömd och åsidosatt. Den är ju samma fina kompis som tidigare och måste få minst lika mycket uppmärksamhet och kärlek som innan valpen kom.