Att skaffa valp innebär massor med frågor och lika många - om inte fler svar från olika håll. Det viktigaste för mig när jag skaffar valp är att få en kärleksfull relation byggd på respekt för individen. Om valpen blir trygg med mig, litar på mig och vi har kul tillsammans så är mycket löst i vår vardag – även om det kommer att dyka upp problem som behöver lösas.

Första tiden med valpen ska därför innebära mycket mys och lek.

  • Leka
  • Socialträning 
  • Vila
  • Motion

Leka

Att leka med din valp är superviktigt! Med hjälp av den bygger du upp er relation, du lär känna den och den lär känna dig, OCH sist men inte minst du lägger grunden till en viktig belöning som du kan använda dig av i träningen av din valp!

Socialträning

Socialträning är en viktig del av valens utveckling. En underbar aktivitet som främjar valpen på många sätt är att ta en fika med valpen. Du tar med kaffe/the och t.ex ngt gott fikabröd t.ex kanelbullar och till din valp tar du med ett grisöra, märgben eller tuggben. Ni kan fika på balkongen, i parken eller på ett hundvänligt café 

Fördelarna med socialträningen är många; du blir en resurs till din valp, du får in gemenskap, du får in miljöträning och du får in passivitet.

Vila

Är oerhört viktigt för valpen; dels för att den har behov att sova och dels för att inte skapa stressade individer.

Ta för vana att efter en aktivitet t.ex. fika inne stan, åka buss, träffa hundkompisar, vara hos veterinär, gå på kurs etc låta valpen återhämta sig efteråt. Ju intensivare aktivitet desto längre vila. Tänk på valpen även behöver sova varje dag så stör den inte då – sömn är en del av dess utveckling.

Motion

Valpar ska inte motioneras men den behöver få vara ute, leka, tränas etc. Så var försiktig med promenader med din valp – den är bara en bebis!