Dragkamp

Relation, kommunikation, samarbete, regler, aktivitet och passivitet

Steg 1

Håll i leksaken och låt den dingla framför nosen på valpen. Är valpen tveksam så dra leksaken fram och tillbaka framför dig tills den greppar leksaken. När valpen tar tag i den så ”kampa” med valpen dvs dra leksaken fram och tillbaka mellan er.

Efter tag så tar du lugnt tag i halsbandet och blir stilla själv, kanske behöver du sätta dig för att tydligare markera för valpen att leken är slut. Du behöver inte säga någonting utan det kan snarare försvåra för valpen att släppa leksaken – vilket är ditt mål. Så fort valpen släppt leksaken så börjar du leka igen. OBS! Vill valpen inte släppa leksaken dingla med annan, roligare leksak framför nosen på den.

Steg 2 

Här kommer vi att lägga in lite passivitet. När valpen släppt sin leksak så vänta en pyttestund innan du börjar leka igen. Öka tiden successivt innan du börjar leka med valpen igen. När valpen kan vänta en stund så kan du nu börja titta på valpens kroppsspråk.

Om du har en väldigt aktiv valp är detta en superviktig del av träningen. En hund som är stilla är inte samma sak som att den är passiv! Vänta tills valpen ”blir tung i kroppen” eller andas djupt innan du börjar leken. 

Steg 3

Nu kan du vänta ut valpen så att den sätter sig innan du börjar leka. Öka tiden successivt innan du börjar leka.

Steg 4

Nu kan du vänta ut valpen så att den lägger sig innan du börjar leka. Öka tiden successivt innan du börjar leka.

Steg 5

Här kan du variera så att det blir ren passivitet det vill säga efter tag reser du dig och går ifrån din valp. Ignorera den om den följer efter dig (annars så lär sig valpen att det blir en vinst av följa med dig istället för att ligga kvar). Alternativt att du börjar träna valpen eller leker med den igen.

Fantasileken 

Relation, fokus, påhittighet

Sätt dig på en stol eller på golvet (du kan även stå upp). Antingen så leker du med eller utan föremål. Du kan välja vilket föremål du vill till exempel en stol, en låda, ett mjukisdjur, en sked, en plastleksak etcetera. Ha en skål med godisbitar intill dig och vänta och se vad valpen gör. Godisbitarna ska vara pyttesmå eftersom du kommer behöva många bitar. Fånga minsta lilla beteendet i början genom att säga bra och slänga en godisbit till valpen.

Den kanske bara sneglar bort mot föremålet men säg bra och släng till den en godisbit. Vänta och se vad den gör härnäst. Nu kanske den tittar på föremålet igen, säg bra och släng till den en godisbit. Sedan kanske den tar ett litet steg mot föremålet, säg bra och släng till den en godisbit till. På det här viset så kan du få valpen ända fram till föremålet. När den är framme vid föremålet så kanske den puttar på det/den, griper det med munnen, sätter upp en tass etcetera. Det enda du behöver göra är att säga bra och slänga godis till valpen.

Om du inte har något föremål eller vill prova utan så belönar du det som valpen gör; tittar åt höger, backar, sätter sig, lägger, reser sig upp, kliar sig etc. Du kan få fram många roliga och användbara beteenden genom den här leken. Valpen kan lära sig att applådera, krypa baklänges, klia sig, bära föremål, sitt, ligg, stå etcetera.

Ett träningspass kan vara tio godisbitar, sedan kan valpen få vila och du kan passa på att byta miljö. Tänk på att låta valpen variera sig så att den lätt växlar mellan beteenden så beröm inte mer än tre-fyra gånger på samma beteende per träningspass.

Signalkontroll – så att valpen bara gör beteendet när du ber om det och inte i tid och otid. När valpen gör beteendet ofta och bra då döper du det, det vill säga, du sätter signal på det. Det gör du genom att precis när valpen gör beteendet så säger du ditt signalord. Om valpen sätter sig så säger du till exempel. ”Sitt”, om valpen backar ifrån dig så kan du säga ”Backa” och om valpen kliar sig så kan du säga ”Loppan”.

VIKTIGT! När du har börjat sätta signal på beteendet så belöna inte valpen om den gör det utan att du har sagt signalen. Gör du det får du ingen kontroll över beteendet och valpen kommer att göra det i tid och otid – på gott och ont.

Skattjakt

Relation, samarbete, uppmärksamhet

Denna lek får valpen uppmärksam på dig och vad du hittar på ute i skog och mark. När du är ute med din valp, släng en näve godis på marken när den inte ser dig. Sedan låtsas du hitta skatten, sätt/lägg dig på marken, antingen så pratar du högt för dig själv eller så är du tyst och låtsas äta av ”skatten”.

När valpen kommer fram så, om det är en säker individ så göm ”skatten” och gör den svåråtkomlig. Detta för att valpen ska ”fjäska” för att få dela skatten med dig. Har du en osäker, blyg valp så dela skatten med den på en gång. Skatten kan även vara en leksak så att du kan leka med din valp när den kommer fram.

Kurragömma

Relation, uppmärksamhet

Passa på att göm dig när ni är ute. I början väldigt lätt och ju bättre valpen blir på att hitta dig desto svårare kan du gömma dig. Prova då att sätta dig upp på en sten eller lägga dig raklång på marken. Det brukar vara svårt för de flesta valpar.

Klara, färdiga, gå!

Relation, uppmärksamhet

Om din valp är en bit bort från dig så ropa ”Klara, färdiga, gå”! Spring ifrån den - så snabbt du bara kan. Ibland kan du även gömma dig – om du hinner. Du kan även ha en boll med dig när du springer iväg och när valpen kommer ifatt dig så släng bollen till valpen och jaga den ett tag. Alternativ kampa med den när den kommer fram till dig.

Attack! 

Relation, fokus, kontakt

Lägg leksaken en bit ifrån dig. Om valpen försöker ta den innan den har tittat på dig, ställ dig på leksaken och vänta tills valpen tittar upp på dig. När valpen tittar upp på dig säg "Attack" och försök ta leksaken före den. Om du lyckas ta leksaken, så drar den på golvet, bort från valpen eller ta upp den och spring iväg en bit innan du leker med den. När valpen lärt sig att titta upp på dig så kan du slänga iväg den en bit och åt olika håll, innan du säger "Attack!" för att starta den.