En varm bil kan vara en dödsfälla för hunden. 

Främmande föremål i magen

Valpar undersöker gärna saker med munnen och äter allt som kommer i deras väg, från stenar till dockor. De flesta djursjukhus har en stor samling föremål som plockats ut från hundmagar. Trosor, strumpbyxor, kassettband, nappar, småbollar och skumgummibitar hör till de saker som kan orsaka stora skador i magsäck och tarmar. Placera föremål som kan vara i farozonen så högt att valpen inte kan nå dem. Håll också uppsikt när valpen är utomhus.

Magåkommor och förgiftning

Det finns en hel del ämnen som är giftiga och farliga för hundar, så man bör vara vaksam med den lilla nyfikna valpen.

Om valpen vistas i garage eller på andra platser där det kan finnas spill av exempelvis glykol, måste du vara extra uppmärksam. Glykol är oerhört giftigt och kan leda till en smärtsam död om hunden förtär det. Dessutom smakar det sött och gott vilket naturligtvis gör att valpen är mer benägen att slicka i sig de giftiga dropparna.

Värktabletter och andra mediciner ska också hållas utom räckhåll. Det är lätt att tappa en tablett på golvet och valpen är ofta blixtsnabb. De flesta hundar tål inte de verksamma ämnen (till exempel paracetamol) som finns i många värktabletter. Det finns värktablett som du kan ge till hunden, men dessa ska ges med försiktighet och endast om din veterinär har rekommenderat det!

Se upp i trafiken

Valpar är snabba och smiter lätt ur bilen eller genom ytterdörren om de får chansen. Ha alltid valpen kopplad vid trafikerade vägar. Tänk på att något kan hända som skrämmer hunden och kanske leder till att den tar ett skutt ut framför en passerande bil. Även den stora och lydiga hunden bör hållas kopplad vid hårt trafikerade vägar. 

Om hunden skulle bli påkörd är det viktigt att ta namn och adress på han eller hon som kört på bilen samt bilens registreringsnummer. Vet du inte vem bilisten är måste du anmäla olyckan till polisen och be att få en kopia av anmälan. Ditt försäkringsbolag behöver de uppgifterna för att kunna reglera skadan.

Varm bil - en dödsfälla

Varje sommar avlider ett flertal hundar av värmeslag i bilar. Några minuter i för hög temperatur räcker för att hunden ska bli påverkad. Temperaturen stiger snabbt även om du vevat ner en sidoruta. Du kan inte vara nog försiktig när det gäller detta. Lämna aldrig hunden i bilen om den inte är sval och står i skuggan, samt har god ventilation, till exempel med luckan i en kombibil öppen. Det finns låsbara galler till detta.

Om hunden försvinner

Skulle din hund försvinna ska du anmäla försvinnandet till polisen. De får oftast de första rapporterna om upphittade hundar. Se till att din hund är id-märkt och helst ska den ha ett halsband med dina kontaktuppgifter.

Teckna en hundförsäkring

Läs mer om Agrias hundförsäkring. 

Kontakta oss.

Lycka till med din valp!