1. Den första tiden

Nu när du äntligen efter lång väntan har fått hem din lilla valp så börjar allvaret. Oavsett hur mycket du längtat efter denna lilla valp, oavsett vilka bilder du målat upp framför dig, så har du nu en hel del arbete framför dig.

Den första tiden

2. Rumsrenhet

Jag vågar påstå att nästan alla hundar med en normal omvårdnad blir rumsrena ganska fort. Men man ska komma ihåg att det ibland kan ta upp till åtta, tio månader för vissa hundar innan rumsrenheten är helt befäst.

Rumsrenhet

3. Valpar som bits

När en valp börjar känna sig hemma i sin nya bostad börjar också valpen att hitta på bus. Det är fullkomligt naturligt och är egentligen inte bus, det är valpens sätt att utveckla sig och att utforska sin omgivning.

Valpar som bits

4. Inkallning

Att ha en hund lös ger också dig och hunden en bättre och finare relation. För att kunna ha en hund lös så måste man också ha kontroll på hunden, om det behövs så måste man kunna ropa in sin hund. Det är det som kallas – inkallning.

Inkallning

5. Gå i koppel

Hundar som drar i koppel är ett vanligt problem. När man är nybliven valpägare kan det många gånger vara svårt att tro att just denna valp kan bli en jobbig hund i koppel. Men för att valpen ska gå fint i koppel kräver mycket träning, både med och utan koppel.

Gå i koppel

6. Kontaktövningar

Kontaktövningar är kanske det som är absolut viktigast att tänka på när man skaffat sig en valp. Det är så otroligt viktigt med en fin och bra kontakt med sin hund och ju tidigare man börjar med detta, desto lättare är det.

Kontaktövningar

7. Sitt och ligg

Förvånansvärt många nya hundägare tror att valpar kan mycket utan att man behöver lära dom något. Det är ju givetvis fel, allt man vill att en valp ska kunna måste man lära den. Valpen kan ingenting utan att man lär den. En hund gör ingenting på kommando utan att man lärt den det med hjälp av belöningar och positiv förstärkning.

Sitt och ligg

8. Gå fot

Att en hund ska gå ”fot” är inte samma sak som att den ska gå lugnt och fint under en promenad. ”Fot” innebär att hunden går på din vänstra sida i en perfekt position, nära men utan att tränga dig.

Gå fot

9. Aktivering

Aktivering av en hund är oerhört viktigt, kanske det viktigaste man ska tänka på som hundägare. En hund kräver mycket aktivering för att må bra. Valpen behöver också aktivering för att må bra. Dessutom är det genom aktivering du bygger upp en fin relation med din valp. Många tror att aktivering endast handlar om att hunden behöver röra på sig, alltså motion, men aktivering handlar mer om hjärngymnastik än något annat.

Aktivering

10. Motion

Chihuahua, Schäfer, Rottweiler, Labrador, Dalmatiner, Tax, Jack Russel terrier eller vilken ras som helst behöver motion. Oavsett storlek på hund eller ras så är motion en viktig ingrediens för en hunds välmående. En valp behöver inte motioneras, men det är bra att den rör på sig.

Motion