Aktivering

Foto: Jan Buk

VALPSKOLA DEL 9. Aktivering av valpen är viktigt för att bygga upp en fin relation med din valp. Aktivering handlar inte endast om att hunden behöver röra på sig och motion, utan aktivering handlar mer om hjärngymnastik.

Aktivering är övningar där hunden får använda sin hjärna och tänka. Aktiveringsövningar ska alltid vara roliga för valpen och alltid byggas på belöningar och positiv förstärkning samt att valpen är motiverad för att arbeta tillsammans med dig.

Aktiveringsövningar för en liten valp kan variera i tid. Ibland kan en aktiveringsövning ta lång tid medan en annan kan göras bara på några sekunder. Det är också variationen av dessa som gör att valpen tycker det är kul.

Ett bra sätt att lära sig

För många år sedan så trodde man att hundar inte kunde lära sig hur mycket som helst, att det fanns ett stopp. Men man vet bättre idag och man vet nu att ju mer man lär sin hund, desto lättare har hunden att lära sig mer.

Det finns enorma fördelar med aktiveringsövningar förutom att hunden mår bra av dem. En aktiveringsövning kan aldrig gå fel på så sätt att man förstör något. Går en aktiveringsövning fel så är det en övning i sig som tvingar dig och hunden att kommunicera ännu mer vilket bara är bra.

Tips på aktiveringsövningar

Gömma godis

Lätta och roliga aktiveringsövningar kan vara att gömma en godis någonstans. Antingen ber du någon hålla i din valp, eller så binder du den någonstans. Visa valpen att du har en godis i handen och göm den i närheten av valpen. Gå tillbaka till valpen och uppmana den att söka efter godisen. När väl valpen hittat godisen så berömmer du och gör om övningen. Hittar valpen godisen lätt så gömmer du den svårare nästa gång. Detta kan du göra både inomhus och utomhus.

Vänta på kontakten

En annan enkel övning kan vara något som jag brukar kalla ”förbudsträning”. Det är ett tråkigt namn på en riktigt rolig och givande övning. Sätt dig på golvet med valpen. Visa valpen två godisar som du har i varje hand. Öppna händerna så att godisarna blottas. Valpen kommer då att försöka ta godisen, men det hindrar du med att stänga dina händer igen. Valpen kommer då att ta din ögonkontakt vilket är bra. Då öppnar du ena handen och ger ett kommando att den får ta den godisen. Valpen lär sig detta fort och snart kan du ha båda händerna öppna och med din blick visa vilken valpen får ta.

Använd din fantasi

Enklare lydnadsträning med hjälp av positiv förstärkning är också en väldigt fin aktivering. När det gäller aktiveringsövningar så kan inget gå fel så därför handlar det bara om att använda din egen fantasi för att få valpen att tänka till lite. 

Valpskola

Agrias Valpskola tar upp allt ifrån rumsrenhet till inkallning.
Läs mer

Tips inför valpköp

Här kan du läsa om allt som är viktigt att tänka på innan du köper valp.
Läs mer

Borsta valpens tänder

Regelbunden rengöring förebygger tandsjukdomar som tandsten.
Läs mer

Leka med valpen

Här får du tips på hur du kan leka med din hund.
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg