Oroade hundägare

Många nya hundägare blir lätt oroliga över sin nya valp: valpen verkar orolig, valpen äter inte, valpen piper och gnäller på natten och så vidare. Att bli orolig är naturligt, men det är också naturligt av valpen att göra allt det där.

Du tar hem valpen som i normala fall endast sett valprummet där han eller hon är född. Valpen kanske har sett lite mer i och för sig, men det alltid tillsammans med sina syskon och sin mamma. Inte en enda stund i valpens liv framtill nu har valpen tillbringat utan sina syskon, inte en enda måltid har valpen ätit utan konkurrensen från syskonen, inte en enda natt har valpen sovit utan närhet till sin mamma och sina kullsyskon.

När du nu har tagit hem valpen är det självklart att valpen första tiden är orolig. Valpen behöver närhet även på natten. Valpen måste vänja sig vid sin nya situation och den enorma värld som nu har öppnat sig. Det tar lite tid.

Nattetid brukar jag råda oroliga valpägare att antingen ta en madrass och sova första tiden på golvet med valpen, eller att se till att valpen har en sovplats bredvid din säng så att du kan låta din hand ha kontakt med valpen när den är orolig.

Om valpen äter för lite

Det är inte alla valpar som inte äter även om det är vanligt första tiden. Och de valpar som inte äter, behöver man faktiskt inte oroa sig så mycket för heller. Fasta rutiner brukar snart ge valpen god aptit igen.

Om valpen ska äta fyra gånger per dag första tiden ställer du helt enkelt ner valpens mat vid den när det är matdags och avvaktar. Äter inte valpen inom några minuter så tar du bort maten igen. Några timmar senare erbjuder du valpen mat igen och gör om proceduren. Är valpen frisk, så äter den snart med fin aptit.

Träning

Så fort valpen börjar känna sig hemma och börjar trivas med sina nya livssituation är det bara att sätta igång med träning.

Valpträning bör göras endast med hjälp av belöningar och positiv förstärkning. Målsättningen med dessa övningar handlar inte om att lära valpen något specifikt, utan om att du och valpen på ett fint och bra sätt ska börja kommunicera med varandra.