Varför drar valpen i koppel?

Att en hund drar i kopplet beror i huvudsak på två saker. Den första saken är att hunden tycker allting annat än ägaren är intressant. Alltså att ägaren i hundens ögon är tråkig och ointressant.

Den andra och vanliga orsaken är att man helt enkelt har lärt hunden att dra i kopplet. Man kanske inte har lärt hunden med uppsåt med att lära, men trots allt har hunden fått fördel i att dra i kopplet, alltså fått vinning av att dra i kopplet. Det är ju tyvärr så att många låter sina valpar dra i kopplet till en början. I och med att det är en valp så är det ju inte så besvärande. Valpen är nyfiken på andra hundar och mötande människor som den drar sig emot. Husse eller matte följer med valpen dit den vill och inlärningen är ett faktum. Valpen har alltså fått fördel i att dra. Med tiden blir valpen större och starkare och det är ofta först då ägaren anser att det är ett problem.

Gör rätt från början

Det är viktigt att lära valpen att gå fint i kopplet redan från början, så du slipper detta problem. Det gör du bland annat genom att ha valpen mycket lös, exempelvis i en hage. Det låter kanske konstigt och motsägelsefullt men det är det inte. Har du din valp lös så måste din valp vara uppmärksam på dig samt att du måste vara mer intressant för valpen.

Till en början kan du bara ha ett halsband på valpen så att den vänjer sig med detta och så småningom också ett koppel. Gör gärna så att du i början av promenaden låter valpen leka av sig lite innan du kopplar den. På så sätt gör sig valpen av med lite stress och energi.

När du sedan kopplar valpen måste du vara konsekvent. Så fort kopplet sträcker sig, alltså att valpen drar, stannar du. Gör du detta konsekvent lär sig valpen att dra i kopplet inte lönar sig, det tar inte valpen framåt.

Var intressant

Du ska också vara noggrann med att, även om valpen är kopplad, belöna valpen för varje gång den är uppmärksam mot dig. Kanske kan du belöna med rösten och en godisbit. Du kan också passa på att göra någon rolig övning med valpen.

Felet många gör med sina valpar är att visa valpen tydligt att: koppel på, ägaren tråkig – koppel av, ägaren rolig.Det är viktigt att du är lika intressant och rolig för valpen oavsett om du har kopplat valpen eller har den lös.

Man ska hela tiden ha i tanke att kopplet inte är för att ha kontroll på valpen eller hunden. Kontroll ska man ha på valpen eller hunden ändå. Kopplets funktion är bara egentligen en extra säkerhet, eller för att visa hänsyn till andra personer i omgivningen.