Kontaktövningar förbättrar dig och din valps möjlighet att kommunicera med varandra. Kommunikation är en viktig del i ett hundägande och i hundträning.

Kontakt nyckeln till kontroll

Enkelt förklarat innebär kontakövning att hunden ska ”fråga” eller "be om lov". Vill valpen ha sin mat, vill valpen gå ut, vill valpen hoppa upp i soffan, vill valpen gå ur bilen, vill valpen ha sin godis, vill valpen springa lös, vill valpen ha sin leksak och så vidare, då måste valpen ”fråga” först.

Fråga gör valpen genom att titta sin ägare i ögonen och vänta på ett klartecken.

Det gör valpen genom att titta sin ägare i ögonen och vänta på ett klartecken. I förlängningen så innebär detta att man har en god kontroll på sin hund. 

En tänkbar situation där du har användning för detta är vid exempelvis ett hundmöte. Din hund vill engagera sig i den andra hunden, men vet att det enda sättet att komma dit är att ”fråga”. Återigen så är det du som ägare som har kontrollen.

Vänta på ögonkontakt

Med valpen så är denna träning väldigt enkel. Jag brukar göra den första övningen så att jag sätter mig på golvet med valpen och har en god godis i handen som jag gör valpen uppmärksam på. Valpen vill då ha godisen och försöker på alla sätt att få tag i den. Jag avvaktar då bara neutralt och ser till att valpen inte får den.

Efter en kort stund så kommer valpen ge upp sina försök att ”sno” godisen för den inser att det inte går. Då kommer valpen att söka andra sätt att få godisen. Förr eller senare kommer valpen att titta dig i ögonen. När valpen gör detta, om en kort och snabbt, så ger du valpen godisen.

Fråga om lov

Gör sedan om precis samma sak igen. Valpen kommer då efter en stund titta dig i ögonen vilket du åter igen belönar. Gör om det igen, precis på samma sätt. Och igen, och igen.

Du har nu effektivt lärt valpen att det bästa sättet att få något den vill ha är att titta dig i ögonen, alltså ”fråga”. Sen är det bara att utveckla detta. Begär att valpen ska ”fråga” dig innan maten, innan den får gå ut, innan den får springa lös, innan den får hoppa ur bilen och så vidare. Är du duktig i denna träning så har du snart en valp som frågar dig i alla olika situationer.