Anpassa efter valpen

Generellt behöver valpen inte motioneras innan den är minst i tolv månaders ålder. Men samtidigt behöver du inte heller tänka på om valpen rör sig för mycket. Valpar är ju busiga och vill gärna hoppa och springa runt, och det är helt naturligt. Att en valp inte ska motioneras innebär inte att den inte får röra på sig.

Håll koll på valpen när ni är ute och går så att du märker om valpen blir trött eller vill inte gå längre. Valpar är ju individer, så vissa orkar inte gå mycket mer än runt huset och vissa vill gärna följa med på längre promenader. Så anpassa dina promenader enligt valpens ork.

Skogspromenader är bra

Den bästa motionen tycker jag är vanliga skogspromenader. I skogen får hunden röra sig över stock och sten vilket är väldigt bra för deras muskulatur och kropp. 

Skulle valpen bli trött så märker du det, och i så fall får du väl bära valpen en bit tills det att den vill gå själv igen. Med tiden så kommer du att märka tydligt i vilken utsträckning valpen vill röra på sig och då är det bara att du förlänger promenaderna mer och mer.