Detta busande eller utforskande för valpen handlar mycket om att använda sina käkar och tänder. Det kan innebära att dyra skor gnags sönder, att hushållspappersrullen dras ut i hela bostaden, att köksluckorna eller stolsbenen gnags sönder, att kläder som valpen kommer åt blir kampleksaker, att barnens leksaker blir hundens leksaker och mycket annat. Dessutom är det inte alls ovanligt att familjens ben och händer blir föremål som valpen gärna vill bita i. 

Många undrar om detta är sunt av en valp att göra, samt om detta innebär att valpen med tiden kommer att bli en hund som biter människor.

Normalt att din valp bits

Det är sunt och naturligt att en valp gör så, din valp kommer inte att bita människor som vuxen hund. Att den bits på detta sätt kommer till och med att med största sannolikhet försvinna helt utav sig självt när valpen bytt sina tänder, utan att du egentligen måste göra något.

Valpar kommer att sluta med tiden, även om jag senare i texten ska beskriva hur du kan göra för att få valpen att sluta fortare. Däremot om din valp biter sönder saker, så tycker jag det är något du ska ta tag i så fort som möjligt. Att bita på saker är nämligen även något den vuxna hunden kan fortsätta med om man har otur.

Till att börja med anser jag att man ska iordningställa hemmet innan man tar hem en valp. Under en period så får man leva med att ha alla skor undanplockade så att valpen inte kommer åt dem. Man får vara noga med att det inte ligga saker överallt som är lättåtkomligt för valpen. Bara det att man begränsar valpens möjlighet till att gnaga och bita på saker hjälper till väsentligt.

Säg nej

Man måste helt enkelt lära valpen vad som gäller - vad den får tugga på och vad inte. Det är ganska enkelt men det krävs garanterat att man påminner valpen ett par gånger.

Om valpen exempelvis ligger och biter på ett stolsben så går du fram till valpen med bestämda steg och tar tag i valpen där du kommer åt, var någonstans är faktiskt inte så viktigt. Samtidigt som du bestämt tar tag i valpen säger du "Nej" med en bestämd röst. Valpen kommer då att sluta med det den gör, vilket du berömmer och ger den ett alternativ att bita i. Detta alternativ ska vara en leksak som valpen får lov att bita i, kanske en kampleksak eller något annat roligt.

Det är viktigt att du ger valpen ett alternativ, dels så lär sig valpen fortare, dels så behöver valpen gnaga på något på grund av kli i tänderna samt av behov att stimuleras. Snart har valpen lärt sig vad som är okej att bita i eller inte.