Vänj hunden vid att borsta tänderna

Det är inte svårt att förebygga tandsjukdomar hos våra djur. För att undvika tandsten och tandlossning är noggrann regelbunden rengöring av tänderna mycket viktigt och för att kunna borsta tänderna på din hund måste du lära den att acceptera det.

Börja invänjningen redan när hunden är valp genom att titta i munnen, borsta och kontrollera tänderna. Håll valpen stadigt och börja med att sära på läpparna. I början behöver du heller inte använda en borste utan kan nöja dig med en tops eller en kompress på fingret.

Försök att göra det hela lustbetonat med mycket beröm, uppmuntran och kanske en liten godbit, precis som du gör vid till exempel kloklippning och pälsvård.

Bestämd och berömmande

Du ska vara bestämd och genomföra det du tänkt dig även om djuret har en annan uppfattning. När valpen finner sig i att du lyfter på läpparna och öppnar gapet ska du slösa med beröm.

Nöj dig till att börja med att borsta lite symboliskt för att allt eftersom djuret vänjer sig, borsta mera noggrant. Om du vill använda tandkräm ska det vara en speciell hundtandkräm.

Valpskola

Agrias Valpskola tar upp allt ifrån rumsrenhet till inkallning.
Läs mer

Tips inför valpköp

Här kan du läsa om allt som är viktigt att tänka på innan du köper valp.
Läs mer

Borsta valpens tänder

Regelbunden rengöring förebygger tandsjukdomar som tandsten.
Läs mer

Leka med valpen

Här får du tips på hur du kan leka med din hund.
Läs mer

Gillar? 0 röster, ej betygssatt 0 av 0 gillade, NaN i betyg