Katten putsar sig av flera olika anledningar, bland annat för att hålla pälsen ren från damm, hudavlagringar, parasiter, m.m. Genom intensiva slickningar stimulerar katten även sina hudkörtlar, vars sekret håller pälsen vattentät och ger den ett skikt, som isolerar mot kyla. Är det varmt, slickar sig katten för att väta pälsen. Det våta avdunstar och har en kylande effekt. 

När katten av någon anledning känner sig upphetsad eller frustrerad, märker man, att den plötsligt börjar slicka sig intensivt. Det gör den för att avleda en uppkommen konflikt och för att lugna ner sig. Ett sådant beteende kallas ”överslagshandling”.

Sprida doft

När man haft närkontakt med katten genom lek och kel, går katten ofta undan för att slicka sig. Dels för att lägga pälsen tillrätta, vilket den är noga med, men också för att vi gett katten vår doft, som döljer kattens egen. Genom pälsslickandet återfår katten den egna lukten.

Pälstvättning mellan mor och ungar, men även mellan vuxna katter förstärker de sociala banden. När katten stryker med ansikte, sida och svans mot våra ben vill den skapa vänskaplig, fysisk kontakt med oss och vill stärka den sociala gruppen som katten lever i. Samtidigt sker det ett utbyte av doftmarkering med människan.

Om katten slutar tvätta sig, betyder det att något är fel.

Överdrivet putsande 

Katter kan även slicka sig mer frenetiskt och tvångmässigt, till och med så att pälsen lossnar. Detta beror ofta på att katten har ont i exempelvis leder, buk eller tänder. Den kan också göra det som ett beteendeproblem, en stress och upphakning katten får genom att den känner sig lugn när det putsar sig och fortsätter med detta för att hela tiden få den lugna känslan. De kan även överdrivet putsa sig vid understimulans. Det blir en ond cirkel som man måste bryta genom att först ta reda på vad grundproblemet är.