Se till att din katt kan ta sig ur halsbandet

Det finns många olika sorters katthalsband på marknaden och det gäller att välja med omsorg. Viktigast att tänka på är att din katt ska kunna ta sig ur halsbandet om det behövs. Bland de mest populära modellerna finns halsband med resår.

På många halsband kan man ha en liten namnbricka med ägaren uppgifter. Men

Oavsett om du väljer att ha halsband på din katt eller inte är det viktigt att du ID-märker din katt, så att den kan återförenas med dig om den skulle försvinna. Ett halsband kan aldrig ersätta en ID-märkning.

Testa halsbandet med jämna mellanrum

Innan du släpper ut din katt bör du ha för vana kontrollera att den faktiskt kan ta sig ur halsbandet. Det gör du enklast inomhus genom att föra in ett finger innanför halsbandet och försiktigt dra lite. Är det ett halsband med resår ska katten då kunna backa ur halsbandet och är det ett halsband med snabbspänne ska spännet gå upp när trycket ökar. Tänk på att det är bättre med ett halsband som är lite för enkelt att ta sig ur än ett som är svårt att få av. 

Illasittande halsband kan orsaka skador

Ett halsband som sitter illa riskerar att skada katten allvarligt. Den kan till exempel lyckas få in ett framben i det eller fastnar med underkäken innanför. I värsta fall kan katten strypas om den fastnar någonstans och inte lyckas ta sig ur halsbandet.