Precis som med människor har vissa katter svårare än andra att släppa någon nära inpå sig.

Det är inte naturligt för en katt att bli klappad. När du klappar katten är den väldigt utelämnad och vissa katter har svårt att slappna av, känner sig sårbara och biter till. För att katten ska lita på dig måste du ge den tid, men också säga ifrån när den gör fel.

Påminner om kattmamman

När du klappar katten påminner det om hur kattens mamma tvättade den och katten ger dig ett stort förtroende genom att låta dig röra den på det sättet. Precis som med människor har vissa katter svårare än andra att släppa någon nära inpå sig.

Inga snabba rörelser

För att katten ska känna sig trygg i ditt knä bör du tänka på att inte göra några snabba rörelser. När katten ligger i knäet, se till att ni inte blir störda och om katten reagerar eller rycker till när du klappar den, sluta.

Belöna bra beteende

Belöna katten med mat och beröm när den beter sig bra, så lär den sig att inte bitas. Ignorera eller undvik situationer där katten blir aggressiv. Säg alltid ifrån om katten biter dig, så förstår den att det gör ont. Ta aldrig till med våld mot katten.

Vill bli lämnad ifred

Det är vanligare att kattungar bits och de brukar bättra sig med åldern. Oftast menar inte katten att göra dig illa utan försöker säga åt dig att lämna den ifred.

Det går att märka på kattens kroppsspråk att den känner sig obekväm och förmodligen kommer att bita dig. Vanliga tecken är att katten spärrar upp ögonen, viftar på svansen och drar öronen bakåt innan den biter.