Katter är rumsrena djur som vet hur de ska använda sin toalettlåda. Men det finns flera olika fysiska problem som kan vara orsaken till att en katt har problem med kissandet. Den vanligaste anledningen är dock att katten inte är nöjd med miljön kring kattlådan. 

En katt som inte är rumsren skall alltid bli noga undersökt av en veterinär. Vid veterinärbesöket ska katten genomgå en yttre undersökning, ultraljud samt göra ett urinprov där veterinären tittar efter bakterier, kristaller eller annat avvikande. Många beteendeproblem beror på att det finns en fysisk grundorsak som ligger bakom.

Kan få beteendebehandling

Hos veterinären är det viktigt att all fysisk påverkan på problemet utesluts så att katten får rätt behandling. Beteendebehandling i kombination med miljöförbättring kring kattlådan är att rekommendera. En katt som inte känner sig trygg i sitt revir eller som inte är helt nöjd med sin toalett kan utveckla ett beteendeproblem som med tiden kan övergå i ett fysiskt problem. 

Om du misstänker att din katt är sjuk så bör du ta den till veterinären. 

Vad du ska veta om kattlådor 

  1. Oroa dig inte, du behöver inte lära en katt hur den ska använda lådan – Det vet den redan. Det är inte nödvändigt att sätta katten i lådan och röra kattens framtassar som om den ska gräva. Det är inte något katten tar som en instruktion utan mer som ett irritationsmoment. 
  2. Det är viktigt att katten känner sig säker när den använder sin kattlåda. Katten måste veta att ingenting hemskt eller läskigt kommer att hända när den använder sin kattlåda. Om du behöver fånga katten för att du ska ge den medicin, bada den eller sätta den i transportburen och gör det när katten är på lådan, kommer den med hög sannolikhet inte att vilja använda den igen. Det behövs bara en gång av obehag så lär katten sig att kattlådan inte var ett säkert ställe.
  3. Placering, placering, placering! Ställ kattlådan så att katten inte behöver leta efter den. När katten behöver gå på lådan skall inte katten behöva gå på skattjakt för att hitta den. Den kommer inte tycka om att behöva gå ner tre våningar till det mörkaste hörnet i källaren när den verkligen behöver lätta på trycket. Placera lådorna strategiskt så att katten aldrig är långt ifrån en låda. Katten vill kunna vara ifred när den är på lådan. 
  4. Låt kattlådan stå på samma ställe. Katten vänjer sig fort med var kattlådan står och springer dit när det trycker på. Den förväntar sig att lådan skall stå där den alltid stått. Om den inte gör det kan katten ibland ändå utföra sina behov där. 
  5. Ha lådan långt ifrån kattens mat- och vattenskålar. Skulle du vilja äta eller dricka precis bredvid kattlådan? Nej, usch. Det är allra bäst om katten får olika rum för de olika sakerna, men om inte den möjligheten finns, ha kattlådan, mat – och vattenskålar så långt ifrån varandra som möjligt.
  6. Håll kattlådan ren! Håll kattens låda så pass ren att du själv skulle kunna tänka dig att använda den. Katter är generellt väldigt kräsna djur. Om kattens kattlåda inte är rengjord eller tömd ordentligt är det som att be efter problem. Ta bort avföring och urinklumpar dagligen, byt sanden så att den alltid är torr och ren.
  7. Du ska ha minst 1 kattlåda per katt. Dessa kattlådor ska då inte stå bredvid varandra utan på olika ställen.
  8. Kattlådan ska vara rymlig. Helst utan tak, men om den har tak ska katten ha möjlighet att stå och sitta raklång utan bli besvärad av taket och väggarna. Det är viktigt att kanterna inte är för höga kanter, speciellt för äldre katter.
  9. Kattsanden ska vara mjuk och finkornig.
  10. Katten ger ofta dig som djurägare en hint om vad den tycker om, om man tittar på var katten väljer att kissa istället. Vissa vill ha mycket sand och vissa vill ha lite.